Medicii au reuşit să transplanteze inimi „moarte”: metoda care va salva nenumărate vieţi

24 10. 2014, 15:33

Specialiştii au folosit o soluţie specială de conservare, a cărei formulă a fost pusă la punct la Victor Chang Cardiac Research Institute, după o muncă de 12 ani. Prin injectarea soluţiei în inimi care au încetat să bată de mai multe minute (20 de minute, într-unul dintre cazuri), inimile au reînceput să funcţioneze normal.  

Până acum, puteau fi folosite pentru transplant doar inimi prelevate de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală şi ale căror organe, incapabile să mai funcţioneze singure, erau menţinute artificial în stare de funcţionare în corp, cu ajutorul aparaturii speciale. În situaţii bine precizate, inimile puteau fi extrase din corp şi plasate direct într-un aparat care menţinea inima în stare de funcţionare, cu leziuni minime. 

Dar alte situaţii medicale – în care inima era încă funcţională, dar starea pacientului era ireversibilă – făceau ca inimile recoltate în aceste condiţii nu fie potrivite pentru transplant.  După deconectarea de la aparate, inima îşi rărea bătăile până când, după aproximativ 20 de minte, acestea încetau complet. Conform legii din Australia, chirurgii trebuiau să aştepte ca timp de 5 minute să nu se mai înregistreze nicio bătaie a inimii, înainte de a o putea preleva din corp. În acest timp, lipsa de oxigen deteriora deja semnificativ ţesutul cardiac, iar inima putea fi compromisă.

Însă noua soluţie permite regenerarea celulelor inimii şi reactivarea ei; reduce deteriorarea ţesuturilor din cauza lipsei de oxigen, ajută inima să suporte mai bine transplantul, reduce numărul celulelor musculare cardiace care mor şi îmbunătăţeşte funcţia inimii atunci când aceasta este repornită.  

Medicii cred că, prin utilizarea soluţiei, ar putea fi salvate, prin transplant de inimă, cu 30% mai multe vieţi decât în prezent.

Sursa: Mail Online