Cea mai înaltă statuie subacvatică din lume „ţine oceanul pe umeri”

01 11. 2014, 00:00

Ocean Atlas, cu înălţimea de 5,5 metri, este cea mai mare statuie instalată vreodată sub apă şi reprezintă o fată ce ţine pe umeri greutatea oceanului. 

Statuia este inspirată de mitul antic grec al titanului Atlas şi a fost imaginată şi executată de Jason deCaires Taylor, un artist cu preocupări în domeniul portecţiei naturii. 

Dar statuia nu are doar un rol estetic; ea urmează să devină suportul pe care se va dezvolta, în timp, un recif de corali. Taylor spune că intenţia este aceea de a arăta că oamenii, generaţiile următoare, pot să protejeze oceanul şi să prevină distrugerea lui. 

Statuia este făcută dintr-un ciment special, foarte rezistent, cu pH neutru (pentru a nu afecta apa din jur) şi fără armătură metalică (deoarece aceasta s-ar putea coroda în contact cu apa mării). 

Taylor este şi autorul multora dintre cele 500 de statui subacvatice din parcul submarin de lângă Cancún, Mexic, şi a proiectat mai multe parcuri de statui submarine în Caraibe. 

În lume mai există un număr mare de statui subacvatice; prima a fost instalată de Guido Galletti în 1954, în Marea Mediterană, în apropiere de Genova, fiind numită „Cristos al abisului”.

Sursa: Live Science