De ce au unele animale două penisuri? Cercetătorii au aflat în sfârşit răspunsul

06 11. 2014, 12:24

De exemplu, reptilele (şerpii şi şopârlele) au două penisuri, pentru că acest organ se formează în cazul lor din ţesutul care va forma picioarele.

La mamifere şi păsări, acesta se formează din ţesutul care va deveni apoi coadă, de aceea este un singur penis.

Datorită acestei cercetări, biologii vor înţelege mai bine cum se formează organele de reproducere şi de ce apar unele malformaţii genitale la oameni.

La toate animalele, formarea penisului este controlată de cloaca, cavitatea din partea de jos a abdomenului, unde se termină aparatul urinar, digestiv şi reproducător.

În timpul dezvoltării embrionului, cloaca trimite semnale moleculare pentru a aduna ţesutul din apropiere, ca să formeze penisul. Dar localizarea cavităţii diferă foarte mult, de la o specie la alta.

Biologii au observat schimbările apărute după ce vertebratele au trecut din mediul marin pe uscat, iar evoluţia organelor sexuale s-a modificat.

În mediul marin, sperma şi ouăle sunt eliminate în apă şi aici are loc fecundarea, iar pe uscat este nevoie de organe genitale externe, pentru ca fecundarea să aibă loc în corpul femelei. Spermatozoizii vor înota spre ovule, iar astfel gameţii nu se vor usca.

În cazul reptilelor, deşi acestea au două penisuri, vor folosi unul singur pentru reproducere.

Până acum, cercetătorii nu ştiau exact cum se dezvoltă penisul în stadiul embrionar.

Noul studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Departamentul de Genetică al Facultăţii de Medicină Harvard, a lămurit acest proces extrem de complex.

Poziţia cavităţii cloaca determină ţesutul din care se va forma penisul. Astfel, în cadrul unui experiment, cercetătorii au mutat cloaca unui embion de găină, care se află în mod normal lângă coadă, în apropierea unui ţesut care va forma picioarele. Noua poziţie a cavităţii a dus la formarea a două penisuri, aşa cum se aşteptau biologii.

Cercetătorii vor acum să afle de ce cloaca este poziţionată diferit la mamifere şi la reptile şi cum se formează organele genitale feminine, în special clitorisul.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Sursa: Science Alert