Fenomen ciudat în România: invazia buburuzelor! (FOTO)

08 11. 2014, 00:00

Localnicii din oraşul Lipova şi alte câteva sate învecinate se plâng că, de cateva zile, de când temperaturile diurne ajung la 20 de grade, se confruntă cu o invazie de buburuze, care formează „covoare” vii pe terase, în curţi, grădini, pe străzi şi chiar în case, dacă se lasă ferestrele deschise câteva minute.

Buburuzele se hrăbnesc cu afide („purici de plante”), având astfel un rol benefic în culturi.     Foto: Marian Buga / MEDIAFAX

„Am scos cu mătura şi lopata zeci de mii din casă, că am aerisit doar câteva minute şi nu am observat ce e afară. Nu am mai văzut aşa ceva şi nu înţelegem ce se întâmplă. Nu ne este teamă de ele, că nu sunt periculoase, dar nu poţi călca nici pe stradă decât pe buburuze”, a declarat corespondentului MEDIAFAX o localnică din Lipova.

„Am fost la Primărie la Lipova şi am cerut să vină să stropească. Au dat cu ceva fum, dar au apărut iarăşi şi nu mai ştim ce să facem. Trebuie să astupăm toate orificiile de la locuinţe, aerisirile, că intră peste tot”, a spus o altă localnică.

Primarul oraşului Lipova, Mircea Jichici, a declarat că au mai fost invazii similare primăvara şi toamna, dar niciodată oamenii nu s-au confruntat cu un număr atât de mare de buburuze.

„Avem pădurea lângă oraş şi de acolo vin, când temperaturile sunt la 20-22 de grade. Şi în primăvară am stropit şi am scăpat de ele, dar acum ne-au luat prin surprindere şi sunt mult mai multe. Este un fenomen foarte ciudat”, spune primarul.

Anul acesta, temperaturile ridicate şi ploile abundente, care au favorizat creşterea plantelor şi înmulţirea unor dăunători, au dus la sporirea populaţiilor de buburuze, care se hrănesc cu aceşti dăunători.    Foto: Marian Buga / MEDIAFAX

Specialiştii afirmă că aceste insecte stârpesc dăunătorii de plante, fiind benefice pentru culturile agricole. Ei cred că în acest an buburuzele s-au înmulţit mai intens şi din cauza ploilor din timpul verii.

„Ploile au condus la înmulţirea afidelor, care sunt dăunători ai plantelor. Din această cauză a crescut şi numărul buburuzelor, pentru că ele se hrănesc cu afide. Dacă vom avea din nou o iarnă blândă, s-ar putea ca anul viitor numărul lor să fie şi mai mare”, a declarat biologul arădean Mihai Pascu.

Localnicii speră că problema va fi rezolvată odată cu scăderea temperaturilor, dar între timp Primăria Lipova a anunţat că va stropi cu insecticide.

Sursa: MEDIAFAX