Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule

20 11. 2014, 10:28

Existenţa celor două particule – denumite „Xi_b'” şi „Xi_b*” – era deja prezisă de modelele teoretice, dar, până în prezent, ele nu au putut fi observate niciodată.

Noile particule sunt barioni, care fac parte dintr-o familie de particule subatomice ai cărei reprezentanţi celebri sunt protonii şi neutronii.

Barionii sunt alcătuiţi din trei quarci, constituenţi elementari legaţi între ei prin una dintre cele patru interacţiuni fundamentale – „forţa nucleară tare”.

Existenţa celor două particule noi a fost evidenţiată graţie unor experimente desfăşurate în 2011 şi 2012 cu ajutorul acceleratorului de particule LHC, aflat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa.

Studiul a fost realizat de Matthew Charles, cercetător la Laboratorul de fizică nucleară din cadrul CNRS-UPMC-Université Paris Diderot, în colaborare cu un cercetător american.

Măsurarea proprietăţilor celor două noi particule „contribuie la o mai bună cunoaştere a teoriei forţei tari în cadrul Modelului standard din fizica particulelor”, a subliniat CNRS (Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa) într-un comunicat.

Interacţiunea tare sau forţa nucleară tare este responsabilă pentru coeziunea materiei nucleare.

Timp de multă vreme, descrierea teoretică a acestor interacţiuni a reprezentat o provocare pentru fizicieni.

Apoi, un progres decisiv a fost realizat atunci când savanţii au înţeles că acestea sunt asociate unui principiu geometric. În jurul anului 1970 a apărut schema teoretică a Modelului standard, care descrie particulele fundamentale ale materiei, maniera în care acestea interacţionează şi forţele care sunt exercitate între ele.

O particulă din aceeaşi familie, denumită „Xi_b*0”, a fost deja observată în 2012, cu ajutorul LHC – cel mai mare accelerator de particule din lume.

Acelaşi LHC a permis descoperirea celebrului boson al lui Higgs, considerat de fizicieni cheia de boltă pentru structura fundamentală a materiei, o particulă elementară care dă masă unui număr mare de alte particule, potrivit teoriei Modelului standard.

LHC se află în prezent într-o fază de pregătire, după o pauză destul de mare, în vederea funcţionării cu energii mai ridicate şi cu fascile mai intense. Repornirea acceleratorului de particule este programată pentru primăvara anului 2015.

Sursa: Mediafax