Formidabilele călugăriţe: siluete şocante şi canibalism sexual (GALERIE FOTO)

05 12. 2014, 00:00
Călugariţele-flori din genul Pseudocreobotra, din Africa, se numără printre cele mai spectaculoase forme ale acestui grup.     (Foto: Shutterstock.com)
Călugăriţa-orhidee din Asia oferă unul dintre cele mai spectaculoase exemple de camuflaj în lumea insectelor. Stă, de obicei, pe flori cu petale roz, asemănându-se cu ele prin culoare şi prin fomaţiunile lăţite de la nivelul picioarelor, asemănătoare cu petalele florii.    (Foto: Shutterstock.com)
În schimb, nimfele călugăriţei-orhidee („puii” care ies din ouă şi care se transformă ulterior în adulţi, printr-o metamorfoză ce include mai multe năpârliri) au cu totul altă înfăţişare şi poartă denumirea de „diavoli roşii”.    (Foto: Shutterstock.com)
Calugăriţele-frunze din genul Choeradodis trăiesc în Asia şi America; prin formă şi culoare, îşi asigură un camuflaj perfect în frunzişul copacilor.     (Foto: Shutterstock.com)
O călugariţa din genul Rhombodera, din Asia.     (Foto: Shutterstock.com)
Impresia făcută de înfăţişarea spectaculoasă a insectelor este amplificată de posturile lor bizare.    (Foto: Shutterstock.com)
De la stânga la dreapta: Idolomantis, Heterochaeta, Phyllocrania. Aceset „figuri” sunt posturi de ameninţare, folosite de călugăriţe atunci când se simt în pericol.     (Foto: Shutterstock.com)
Mantis religiosa, specia de călugăriţă care trăieşte şi al noi în ţară.     (Foto: Shutterstock.com)
Nimfele unei specii pot fi extrem de diferite de adulţi în ceea ce priveşte înfăţişarea, în asemenea măsură încât pare că e vorba despre specii diferite de insecte. În imagine, nimfa unei călugăriţe-floare. Adulţii acestor specii sunt, de obicei, viu coloraţi.    (Foto: Shutterstock.com)
Phyllovates chlorophena, călugariţa „unicorn” texană. Are pe cap două prelungiri care, la adult, sunt apropiate una de alta şi dau impresia unui corn – de aici, numele de „unicorn”.    (Foto: Shutterstock.com)