Personalitatea soţiei poate influenţa succesul la muncă al bărbatului

22 01. 2015, 12:30

Un studiu recent, realizat de Universitatea Washington, arată că nu contează doar personalitatea angajatului, ci şi personalitatea soţiei acestuia.

Astfel, cercetarea coordonată de Brittany Solomon şi Joshua Jackson arată că o soţie conştiincioasă are o influenţă pozitivă asupra performanţei la muncă a partenerului ei.

În cadrul studiului au fost chestionate 4.544 persoane căsătorite, dintre care 75% erau cupluri cu două venituri, ambii soţi având un serviciu.

Voluntarii au completat un chestionar care le-a măsurat 5 trăsături de personalitate: extrovertirea, agreabilitatea, conştiinciozitatea, anxietatea şi deschiderea.

Apoi, timp de 5 ani, participanţii la studiu au prezentat succesul lor profesional, declarând creşterii de salariu, promovările şi gradul de satisfacţie la muncă. De asemenea, fiecare a oferit detalii despre relaţia cu partenera.

Bărbaţii care aveau soţii mai conştiincioase erau promovaţi mai des şi aveau salarii mai mari, a demonstrat studiul.

Asta deoarece persoanele conştiincioase sunt organizate şi oferă un sprijin important partenerului, ştiind cum trebuie să-şi planifice cât mai bine diferitele aspecte ale vieţii.

Totodată, ele vor prelua cea mai mare parte a treburilor gospodăreşti, astfel încât bărbaţii să se poată dedica mai mult slujbei pe care o au.

În cazul familiilor cu un singur venit, importanţa conştiinciozităţii soţiei este şi mai evidentă.

Sursa: Scientific American