Astronomii au reuşit să observe formarea unui sistem stelar cvadruplu

16 02. 2015, 00:00

Descoperirile au fost posibile prin combinarea unora dintre cele mai puternice telescoape radio din lume, Very Large Array (VLA) din Socorro, New Mexico şi Green Bank Telescope din Virginia de Vest, precum şi James Clerk Maxwell Telescope din Hawaii. Cu ajutorul acestora, o echipă internaţională de astronomi au urmărit primele faze din formarea unui sistem cvadruplu.

În lucrarea lor este descris un nor de gaz, numit Bernard 5 sau B5, situat la circa 800 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Perseus. În centrul „pepinierei” solare, cercetătorii au identificat o protostea (o stea în fază de formare) tânără şi trei „buzunare” de materie despre care cred că se vor transforma în stele în circa 40.000 de ani – doar o clipă în termeni astronomici.

Cele patru stele nu vor rămâne în acelaşi sistem, preconizează experţii. Una dintre acestea va fi îndepărtată, iar celelalte vor forma un sistem solar triplu.

„Aceste sisteme multistelare sunt destul de obişnuite în Univers”, a explicat Gary Fuller, unul dintre autorii lucrări ştiinţifice pe acest subiect.

Cel mai apropiat sistem solar de noi, Alpha Centauri, situat la 4,37 de ani lumină de Pământ, este un sistem stelar binar.

Astfel de sisteme sunt comune în Calea Lactee, însă modul în care s-au format a rămas un mister. Cum însă majoritatea stelelor par a fi cuplate, misterul mai mare îl reprezintă formarea sistemului nostru solar. Descoperir legate de formarea sistemului stelar cvadruplu ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine cum a luat naştere sistemul nostru.

Sursă: National Geographic