Muzeul Naţional al Irakului, redeschis la Bagdad după 12 ani – VIDEO

01 03. 2015, 18:09

Multe dintre obiectele care au fost vandalizate în timpul războiului au fost recuperate şi restaurate.

Deschiderea muzeului a fost realizată mai devreme decât era prevăzut, ca răspuns la un clip video publicat joi de gruparea teroristă Stat Islamic, care arăta statui ce sunt distruse în Mosul.

Premierul irakian Haider al-Abadi a jurat că îi va pedepsi pe cei responsabili. „Acei terorişti criminali şi barbari încearcă să distrugă moştenirea omenirii şi a civilizaţiei Irakului”, a spus Abadi la ceremonia de redeschidere a muzeului. „Îi vom urmări pentru a-i face să plătească pentru fiecare picătură de sânge vărsată în Irak şi pentru distrugerea civilizaţiei Irakului”, a continuat premierul guvernului de la Bagdad.

UNESCO (The United Nations Organization for Education, Science and Culture) a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre cum poate fi protejată moştenirea culturală a Irakului.

Instituţia muzeală de la Bagdad estimează că circa 15.000 de obiecte au fost furate în haosul care a urmat detronării lui Saddam Hussein. Aproximativ o treime din acestea au fost recuperate.

FOTO: AP // Mediafax Foto    

FOTO: AP // Mediafax Foto

Colecţia muzeului acoperă 7.000 de ani de istorie, iar Mesopotamia, după cum a fost numit Irakul în cea mai mare parte a istoriei omenirii, este considerată leagănul civilizaţiei umane.

Realitatea modernă din Irak este însă mult mai violentă. Zonele din jurul Bagdadului continuă să fie afectate zilnic de violenţe, cel puţin 25 de persoane fiind ucise în două atacuri separate care au avut loc sâmbătă la nord de capitala irakiană.