Cerul nopţii: Ce evenimente cosmice pot urmări pasionaţii de astronomie săptămâna aceasta

07 04. 2015, 14:49

Zărită pentru prima dată de astronomul australian John Seach, pe 15 martie, o stea care urmează să explodeze a luminat brusc pe bolta cerească, în urmă cu câteva săptămâni. Apoi s-a stins, ajungând la o magnitudine de 6, la limita la care poate fi văzută cu ochiul liber dintr-un loc întunecat.

O stea care explodează se numeşte nova. Nova descoperită de Seach este o stea pitică albă. Acestea sunt nucleurile încinse ale unor stele moarte de diminensiunea Pământului care au capacitatea de a ”sifona” gravitaţional gazele unor stele din apropiere. În timp, materia se acumulează pe suprafaţa piticelor albe până când ating temperaturi critice şi se aprind, generând o explozie termonucleară puternică ce poate fi văzută de la ani lumină distanţă.

Saturn şi Luna

Miercuri, la răsărit, Luna va trece la nord de Saturn. Cele două corpuri se vor afla la o distanţă de doar două grade unul de altul. Chiar şi cu un telescop mic, pasionaţii de astronomie vor avea ocazia să vadă magnificele inele ale gigantului gazos, care sunt îndreptate către Pământ. De asemenea, vor fi vizibile şi lunile lui Saturn, cea mai mare dintre acestea fiind Titan.

FOTO: National Geographic    

Vineri, în data de 10 aprilie, se va putea vedea clusterul Messier 23, uşor de identificat datorită poziţiei Lunii. M23 se află la 2.150 de ani lumină de Pământ, iar raza clusterului este de 15-20 ani lumină.

FOTO: National Geographic    

Cele şapte surori se întâlnesc cu Venus

Sâmbătă, la apus, Venus va trece foarte foarte aproape de Pleiadele sau Cele şapte surori, un roi stelar format din circa 3.000 de stele.

FOTO: National Geographic    

Sursă: National Geographic