Compania spaţială a fondatorului site-ului Amazon va efectua zboruri-test suborbitale în acest an

08 04. 2015, 14:48

Noua rachetă New Shepard a fost creată pentru a transporta la bordul ei trei astronauţi şi încărcături de diverse tonaje, până la altitudinea de 100 de kilometri deasupra Terrei. Racheta va fi lansată de la baza aeriană deţinută de compania Blue Origin în Van Horn, o localitate din statul american Texas.

Testele şi dezvoltarea noului motor de rachetă spaţială, denumit BE-3, au fost finalizate în cadrul ultimei etape, înainte ca motorul, alimentat cu oxigen şi hidrogen lichid, să fie ataşat de racheta New Shepard, a precizat Rob Meyerson, preşedintele companiei Blue Origin, într-o conferinţă de presă.

Blue Origin, o companie cu capital privat, a început deja să vândă bilete pentru zborurile suborbitale la bordul viitoarei rachete New Shepard.

 Jeff Bezos, fondatorul site-ului Amazon

„Motorul este pregătit pentru zbor şi este gata pentru alţi utilizatori comerciali”, a spus Rob Meyerson. El a refuzat însă să ofere alte detalii despre racheta New Shepard, mai ales în privinţa datei de lansare a acesteia, limitându-se să spună că acel zbor va avea loc „în curând”.

Noua rachetă va efectua mai întâi câteva zeci de zboruri fără echipaj uman la bord, înainte de prima lansare cu pilot.

Blue Origin este una dintre cele câteva companii americane care intenţionează să opereze pe piaţa lansărilor spaţiale comerciale. New Shepard este o rachetă suborbitală, la fel ca SpaceShipTwo, un avion spaţial conceput de compania Virgin Galactic, care a fost conceput pentru a avea la bord doi piloţi şi şase pasageri. SpaceShipTwo îşi va relua zborurile de testare în a doua jumătate a acestui an, după un accident fatal care a avut loc în deşertul Mojave din California pe 31 octombrie 2014.

O altă companie privată, XCOR Aerospace, lucrează în prezent la dezvoltarea unui avion spaţial cu două locuri, denumit Lynx, care va avea zborul inaugural tot în acest an.

Alte companii, precum SpaceX (Space Exploration Technologies) şi Boeing, au decis să renunţe la dezvoltarea unor vehicule suborbitale pentru a se concentra asupra construirii unor vehicule spaţiale care să fie capabile să transporte astronauţi dincolo de orbita terestră.