Statuia ţarului bulgar Samuel, inaugurată recent, îi înfricoşază pe cei care o privesc

15 06. 2015, 00:00

Subiectul a devenit viral pe reţelele sociale şi tot mai mulţi bulgari merg la Sofia pentru a admira şi a se fotografia cu statuia cu ochi scăpărători. Monumentul — dezvelit de preşedintele ţării, Rosen Plevneliev — are o înălţime de şase metri şi este dotat cu lămpi cu leduri instalate în ochii statuii de autorul operei, Alexander Haitov.

Nici primăria capitalei bulgare, nici fundaţia particulară ‘Memoria bulgară’, care a donat 50.000 de euro pentru realizarea proiectului, nu au fost informate anterior despre intenţia sculptorului de a monta originalul sistem de iluminat. Prin urmare, Ministerul Culturii a constituit o comisie specială care trebuie să decidă viitorul privirii statuii.

Criticat de primărie, sculptorul Alexander Haitov şi-a apărat creaţia. ‘Este viziunea şi concepţia mea. Dacă publicului nu-i place acest efect, care nu s-a mai văzut nicăieri în lume, voi distruge ochii (statuii) eu însumi’, a spus el într-o discuţie telefonică cu un înalt funcţionar municipal, înregistrată şi difuzată apoi de postul Nova TV.

Haitov a explicat că privirea, care face obiectul controverselor, exprimă sentimentele pe care le-a avut ţarul Samuel când şi-a văzut soldaţii învinşi, torturaţi şi omorâţi într-o bătălie contra Imperiului Bizantin. În timpul domniei acestui monarh, bulgarii au cucerit însemnate teritorii din Balcani care în prezent fac parte din Macedonia, Serbia, Croaţia, Albania şi Grecia.

Sursa: Agerpres