Practicarea agriculturii a început mult mai devreme decât se credea iniţial

21 07. 2015, 05:43

„Conform rezultatelor studiului nostru, primele indicii ale cultivării pământului datează de acum 23.000 de ani, din Israel, de la malul Mării Galileii”, a precizat dr. Ehud Weiss, profesor de paleoetnobotanică la Universitatea Bar-Ilan din Israel şi coordonatorul acestui studiu. „Este una dintre cele mai uluitoare descoperiri la care poate visa un om de ştiinţă pentru că nimeni nu şi-a imaginat vreodată că oamenii ar fi putut să practice cultivarea pământului de atât de timpuriu în istorie”, a adăugat el.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat rămăşiţele unei tabere de vânători-culegători veche de 23.000 de ani, ce a fost descoperită în 1989 în situl arheologic Ohalo II, din apropierea Mării Galileii. Ei au examinat aproximativ 150.000 de specimene fosilizate de plante din sit şi au descoperit grâu şi orz, dar şi numeroase feluri de plante din flora spontană care cresc de obicei în lanurile cultivate cu aceste cereale.

„Fosilele de plante descoperite în sit au fost extraordinar de bine conservate pentru că mai întâi au fost arse şi apoi acoperite de sedimente şi apă, fiind izolate într-un mediu sărac în oxigen. Astfel am reuşit să adunăm numeroase informaţii despre sit şi locuitorii săi din preistorie”, conform lui Weiss.

În acest sit au fost descoperite şi unelte din silex care au fost folosite pentru recoltarea cerealelor.

„Chiar dacă practicarea agriculturii la scară largă nu a devenit realitate decât mult mai târziu, studiul nostru demonstrează că la nivel restrâns se cultivau cereale cu mult mai devreme decât se credea iniţial (…) Aceşti oameni din vechime erau mult mai inteligenţi şi mai iscusiţi decât am crezut noi” a declarat dr. Marcelo Sternberg de la Universitatea din Tel Aviv, co-autor al acestui studiu.

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al publicaţiei Plos One.

Sursă: Agerpres