Descoperirea care poate rescrie istoria. Unde s-ar afla în realitate mormântul celebrei Nefertiti şi în ce consta ritualul ”Deschiderii gurii”

10 11. 2015, 09:13

Locaţia mormântului faraonului egiptean a fost descoperită în anul 1922, de către echipa condusă de arheologul englez Howard Carter. Au fost, astfel, scoase la lumină aproape 2000 de artefacte, depuse în cinstea fiului lui Nefertiti.

Noile cercetări au fost efectuate cu ajutorul unor scannere cu infraroşu, care au produs imagini ce pun în evidenţă ceea ce par a fi uşile a două încăperi secrete. Una dintre acestea, cred cercetătorii, ar adăposti mormântul reginei Nefertiti.

În acest sens, au fost descoperite indicii care i-au condus pe arheologi spre formularea acestei ipoteze. Este vorba despre o scenă pictată pe una dintre laturile interioare ale sarcofagului lui Tutankhamon, conform căreia faraonul şi mama sa iau parte la ritualul „Deschiderii gurii”, performat la scurt timp după ce conducătorul a decedat. Procesiunea este condusă de Nefertiti şi constă în parcurgerea primelor etape ale îmbălsămării defunctului.

Domnia faraonului Tutankhamon a fost una de scurtă durată (1332-1323 î.Hr.), datorită morţii subite a liderului, la vârsta de 19 ani. Dr. Nicholas Reeves, conducătorul cercetărilor, este de părere că, în momentul morţii faraonului, mormântul acestuia nu era finalizat, trupul său fiind depus încăperea în care urma să-şi doarmă somnul de veci regina Nefertiti.

Investigaţiile au fost realizate de specialişti ai Universităţii din Cairo, în parteneriat cu un ONG francez, ce activează în domeniul protejării patrimoniului cultural. Aceştia au folosit tehnici de imagistică termică, pentru a măsura temperatura pereţilor mormântului. Analizele preliminare au arătat că există o diferenţă de temperatură în unele zone ale zidului de nord al încăperii, ceea ce înseamnă că acesta ar putea ascunde o încăpere secretă.

Opinia legată de posibila descoperire a mormântului lui Nefertiti nu a fost unanim acceptată. În acest sens, unii specialişti susţin că mumia reginei a fost deja descoperită, în anul 1898, în mormântul KV35, din Valea Regilor. Alte păreri susţin că încăperile analizate recent ar adăposti sarcofagul surorii vitrege a lui Tutankhamon, Ankhesenamun, cu care faraonul a fost căsătorit.

Sursa: IFL Science