După apariţia galionului San Jose, spaniolii au cerut comoara. Ce răspuns le-a dat Columbia

09 12. 2015, 11:52

Obiectele găsite pe galionul spaniol San Jose, scufundat în 1708, a cărui epavă a fost descoperită pe coasta Columbiei din Marea Caraibilor, aparţin patrimoniului columbian, a declarat, marţi, preşedintele Juan Manuel Santos, după ce oficialii spanioli s-au declarat interesaţi de acele artefacte.

După acea descoperire, autorităţile spaniole au spus că intenţionează să exploreze posibilitatea de a-şi exercita drepturile de proprietate asupra epavei, în cadrul negocierilor cu Columbia.

„Galionul este o moştenire a columbienilor pentru columbieni”, a spus preşedintele Santos, în timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a unei autostrăzi, la marginea capitalei Bogota. „Acum, apar mulţi proprietari. Dar nu, domnule, acesta este patrimoniu columbian”.

„Desigur, este, de asemenea, un patrimoniu al umanităţii, iar noi suntem dispuşi să îl arătăm tuturor”, a adăugat preşedintele columbian.

Columbia intenţionează să construiască un muzeu în care vor fi expuse obiectele găsite pe epavă, descoperită în apropiere de Cartagena, o populară destinaţie turistică.

Imaginile obţinute cu ajutorul sonarului au dezvăluit deocamdată prezenţa pe epavă a mai multor tunuri din bronz, arme, obiecte din ceramică şi diverse alte artefacte.

Aproximativ 600 de persoane au murit în acel naufragiu.

Galionul, care a făcut parte din flota regelui Filip al V-lea al Spaniei, a fost subiectul unei dispute în justiţie între Guvernul de la Bogota şi Sea Search Armada, o companie cu sediul în SUA care se ocupă cu căutarea de astfel de epave.

În 1981, compania spunea că a descoperit zona în care se află epava. Pe atunci, compania şi Guvernul columbian erau parteneri în această căutare şi urmau să împartă câştigurile, potrivit legislaţiei internaţionale. Ulterior, Guvernul columbian a spus că epava este proprietate a statului. În 2011, o instanţă americană a stabilit că aceasta aparţine Columbiei.

Sursa: Mediafax