Descoperire inedită pe fundul Mării Ligurice. S-a păstrat pe fundul apei mai bine de 1800 de ani – FOTO

15 12. 2015, 09:05

Arheologii italieni au descoperit pe fundul Mării Ligurice epava unei nave romane încărcate cu vase ce conţineau un condiment considerat la acea vreme ca fiind o delicatesă culinară. Este vorba de un produs sub formă lichidă, cunoscut sub numele de garum. Acesta se folosea, în general, pentru asezonarea preparatelor din peşte.

Descoperirea a fost făcută în largul coastelor din apropierea oraşului italian Alassio. Artefactele, datate în primele două secole ale erei noastre, au fost reperate la o adâncime de aproximativ 200 m.

Foto: ilsecoloxix.it

Pentru a realiza cercetarea, arheologii au colaborat cu scafandri poliţiei italiene. Aceştia din urmă au fost anunţaţi de un pescar localnic că pe fundul apei s-ar putea afla o epavă. „După forma pe care o are concentraţia de resturi ceramice, putem aproxima că vasul transporta între 2000 şi 3000 de recipiente”, a declarat coordonatorul echipei de cercetare, Simon Luca Trigona.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu au putut recupera decât un singur vas. Specialiştii au studiat în detaliu forma recipientului şi au ajuns la concluzia că acesta a fost confecţionat în mod special pentru transportul condimentului cunoscut în perioada romană sub denumirea de garum.

Produsul era obţinut din peşte fermentat în apă sărată, fiind folosit ca substitut al sării, care, la acea vreme, avea un preţ foarte ridicat. Textura acestui condiment era asemănătoare cu cea a ketchup-ului pe care noi îl folosim astăzi.

Foto: liguriaoggi.it

Se presupune că nava descoperită pe fundul Mării Ligurice a plecat din portul spaniol Cadiz şi se îndrepta spre Roma. Reperarea epavei în apropierea coastelor oraşului Alessio demonstrează faptul că aceasta a întâmpinat pe parcursul său condiţii meteorologice dificile. Tot acesta poate fi motivul pentru care vasul roman s-a scufundat.

Sursa: discovery.com