Cât de sinceri sunt românii când vorbesc despre sex. ”Mulţi dintre noi nu conştientizăm când ne concediem rolurile de bărbat şi de femeie”

24 02. 2016, 00:05

 „Dragostea ne poate face fericiţi, pentru că este o stare aparte, dar aici contează şi tumultul de relaţii. Dacă eşti conştient de sentimentul dragostei în sine, şi aici nu mă refer la a şti pentru ce iubeşti, ci ce face dragostea din tine, cum se manifestă, cum se întreţine, dragostea poate să dureze şi o viaţă întreagă. În fiecare zi îţi poţi redescoperi partenera sau partenerul, e periculos în momentul în care crezi că nu mai are ce să îţi spună, cum de altfel e periculos când consideri că nici viaţa sau nici sexul nu mai au ce să îţi spună, tu eşti cel care decizi dacă toate astea mai au ce să îţi spună. De regulă, este bine să comunici cum îţi place să fii iubit şi să ţii cont de cum îi place celuilalt să fie iubit, plecând de la propria ta lecţie de a iubi. Dragostea este un dar de care ne putem bucura alături de partenerul nostru”, spune psihoterapeutul şi sexologul Jeni Chiriac pentru Gândul.

Viaţa intimă rămâne un subiect tabu pentru mulţi dintre noi. Ne e teamă să ne expunem gândurile, sentimentele, să lăsăm uşa deschisă către anumite fantezii. Ne izolăm trăirile faţă de societate, dar de cele mai multe ori chiar şi faţă de partenerul de viaţă, uităm să mai trăim, să mai respirăm în doi, să mai fim noi. „Mintea are un rol fantastic, aşa cum şi corpul poate să ne influenţeze stările. Este important să nu minimalizăm importanţa cuvintelor noastre şi ar fi bine să exersăm acea ascultare, pentru că aşa ne-am putea înţelege mai bine. Există o tendinţă să spunem una şi alta să facem, una să gândim şi alta să simţim. Chiar dacă sexualitatea a fost un subiect tabu, este şi un domeniu în care mulţi dintre noi bravează, vor să dea bine, să fie în trend cu ceea ce se consideră a fi normal şi vin cu diferite percepţii vizavi de sexualitate şi cu un anumit comportament sexual în relaţia de cuplu, dar în fapt, în momentul în care închid uşa dormitorului, lucrurile sunt total diferite. Aceasta este o ecuaţie personală a fiecăruia dintre noi, înţelegerea propriilor fantezii şi preferinţe, asumarea lor şi conştientizarea importanţei sexului în viaţa noastră”, spune psihoterapeutul şi sexologul Jeni Chiriac pentru Gândul.

De multe ori ne sabotăm, considerăm că ne-am început viaţa sexuală prea devreme sau prea târziu, prea prost sau prea bine, cu persoana potrivită sau nepotrivită, nu ne axăm pe noi înşine, nu ne învăţăm limitele, plăcerile, fanteziile, preferinţele. “În general, românii au început să vorbească despre sex. Nu îşi asumă implicaţiile la nivel de relaţie, viaţă personală şi sănătate proprie, pentru că de multe ori femeile sunt lipsite de supapa pe care o oferă satisfacţia sexuală şi impactul pozitiv în viaţa de zi cu zi. Bărbaţii sunt mai direcţi, este specific şi stilului lor de a comunica, prin urmare nu stăm prea mult la introducere şi intrăm direct în tematică. Uneori pot să aibă surprize vizavi de detaliile care se cer şi felul în care se vorbeşte despre asta, dar ne adaptăm unui stil de comunicare. Sunt persoane care fie nu fac investigaţiile necesare, ca să elimine oricare altă cauză decât cea psihologică, fie sunt cazurile în care fac toate investigaţiile, dar au o problemă în a accepta că practic cauza ar putea să fie una de ordin psihologic, să zicem că asta rămâne o problemă de actualitate mult mai des întâlnită decât problema abordării sexului în sine”, spune sexologul pentru Gândul.

 

Sexualitatea ţine de acel joc al atracţiei, al părţii de preludiu, dar se bazează şi pe o anumită comunicare: “Start-up-urile într-o relaţie pot să fie de ordin fizic, pornind de la legile atracţiei sau de la afinităţi, de la acea simpatie, care nu tot timpul este ca urmare a unor indicatori fizici, sunt persoane care au ales să aibă o relaţie pentru că persoana respectivă le transmitea încredere în propria persoană sau echilibru, putere, control, sunt N motive, pe lângă cei fizici, care ne pot determina să începem o relaţie cu cineva”.

Adormirea sexuală

În general, o relaţie presupune un schimb de gesturi, un ritual, o purtare de grijă reciprocă, momente de intimitate.

Citeşte continuarea în Gândul!