Un scriitor egiptean a fost condamnat la închisoare din cauza pasajelor explicite din romanul său

23 02. 2016, 17:47

Cazul a fost adus în atenţia autorităţilor de un cetăţean, care s-a plâns că pasajele respective i-au provocat frământări şi palpitaţii. Autorul, Ahmed Naji, a fost achitat iniţial, dar procurorii au făcut apel, fapt ce a dus la condamnarea sa, decizia nefiind însă definitivă. Aceasta poate fi atacată în justiţie de Ahmed Naji.

Mai mulţi scriitori din Egipt i-au luat apărarea lui Ahmed Naji, declarând că sentinţa a fost un atac la adresa libertăţii de exprimare.

Totodată, un cunoscut editorialist şi-a exprimat revolta asupra cazului, duminică, acuzându-l pe preşedintele Abdul Fattah al-Sisi că ar conduce un stat nu cu mult diferit de regimul islamist al fostului lider căruia i-a succedat, Mohammed Morsi.

„Statul tău şi instituţiile sale, similar cu cele ale predecesorului tău, urăşte intelectualii, gândirea liberă şi creativitatea şi apreciază doar ipocriţii, linguşitorii şi creatorii de versuri care linguşesc şi proslăvesc”, a scris Ibrahim Eissa, unul dintre cei mai de impact comentatori TV din această ţară, în cotidianul al-Maqal.

Preşedintele Mohammed Morsi a fost înlăturat de la putere în anul 2013, ca urmare a protestelor de stradă şi a acuzaţiilor că delega puterea în mâinile partidului său, Frăţia Musulmană.

Capitolul incriminat din romanul lui Ahmed Naji „The Use of Life” a fost publicat în revista de critică literară controlată de stat Akhbar al-Adab. Ulterior, editorul publicaţiei a fost amendat.

Libertatea de expresie stă la baza schimbărilor care au survenit în Egipt în ultimii ani. Protestele din Egipt, revoltele şi revoluţiile au dus inclusiv la îndepărtarea de la putere, în februarie 2011, a preşedintelui Hosni Mubarak, care a condus ţara timp de 30 de ani. Protestele au inclus toată societatea egipteană, de la păturile superioare la membrii săi mai puţin privilegiaţi.

Pe 3 iulie 2013, armata, sprijinindu-se pe o puternică mişcare de contestare a noului preşedinte, l-a îndepărtat de la putere pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte ales în urma unui scrutin democratic.

Abdel Fattah al-Sisi, fost comandant suprem al Forţelor Armate Egiptene şi ministru al Apărării, a devenit, ulterior, al şaselea preşedinte al Egiptului. Acesta a fost criticat de numeroase ori pentru politicile represive ale regimului său, dar şi pentru gesturi excentrice, de pildă când a mers, însoţit de coloana sa oficială, la inaugurarea unei adăpost pentru săraci. Abdel Fattah al-Sisi s-a deplasat la acel moment pe un covor roşu cu o lungime de 4 kilometri, potrivit Daily Mail.

Sursa: Mediafax