Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ

26 02. 2016, 09:00
O analiză a mai mult de 200 de lucrări ştiinţifice a constatat că există, de fapt, unele diferenţe în produsele din carne şi lactate. De fapt, rezultatele arată că laptele şi produsele organice din carne conţin în jur de 50 la sută mai mulţi acizi graşi omega-3 decât produsele neecologice. Potrivit experţilor, aceste date nu sunt suficient pentru a face o diferenţă globală în aportul alimentar. Iar diferenţa este rezultatul modului în care animalele au fost crescute, nu neapărat faptul că sunt „organice” sau dacă au fost sau nu expuse la pesticide sau îngrăşăminte.
 
Există o mulţime de motive pentru a fi „pentru” sau „contra” produselor organice, şi nu există nici o îndoială că aceasta este o problemă controversată pentru mulţi oameni. 
 
„Oamenii aleg laptele şi carnea organică din trei motive principale: starea îmbunătăţită a animalelor, efectele pozitive ale agriculturii ecologice asupra mediului şi beneficiile pentru sănătate. Dar mai puţin se ştie despre impactul asupra calităţii nutritive”, a declarat cercetatorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. 
 
Pentru a determina impactul asupra calităţii nutritive a produselor organice, echipa a analizat 170 de cercetări a diverse produse lactate de origine animală (inclusiv brânză şi unt) şi 67 de lucrări privind diferite tipuri de carne. Studiul cercetătorilor de la Universitatea Newcastle este cel mai mare de acest gen.
 
Ei au descoperit că carnea organică a conţinut 47 la sută mai mulţi acizi medii graşi omega-3 decât carnea obişnuită, în timp ce produsele lactate organice au avut în medie 56 la sută mai mult. Dar, în ciuda creşterii omega-3, produsele organice nu au avut un conţinut de grăsime mai mare, per ansamblu. Ceea ce sugerează că ele au un raport mai favorabil de grăsimi. 
 
„Omega-3 au o legătură cu reducerea bolilor cardiovasculare, cu îmbunătăţirea dezvoltării neurologice şi a sistemului imunitar. A fost constatat că produsele organice au niveluri mai ridicate de vitamina E şi carotenoide”, a explicat un alt cercetător, Chris Seal. 
 
Dar pe cealaltă parte, laptele organic şi carnea conţin cu 74 la sută mai puţin iod decât produsele obişnuite.”Acest lucru trebuie ştiut mai ales de femeile gravide, pentru care Iodul este un nutrient esenţial în asigurarea dezvoltării sănătoase a copilului”, a declarat Ian Givens, profesor de nutriţie la Universitatea Reading, Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare.
 
„În medie, consumul pe zi de acizi graşi omega-3 este aproximativ de 2,2 g. Iar trecerea de la laptele convenţional la cel ecologic va creşte admisia până la aproximativ 33 de mg pe zi. Ceea ce ar însemna o creştere de doar 1,5 la sută în dieta noastră totală. Iar astfel de modificări mici puţin probabil să reprezinte orice beneficiu nutritiv”, a explicat Ian Givens.
 
Totodată, trecerea la laptele organic ar oferi cu 14 la sută mai puţin din necesarul zilnic de iod pentru adulţi. Pe baza acestor calcule, Givens susţine că beneficiile nutritive ale produselor anorganice de fapt depăşesc beneficiile celor organice. 
 
Sursa: Science Alert
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
Salata verde este de 3 ori mai nocivă decât baconul, iar dieta vegetariană poate fi dăunătoare mediului
 
Au fost descoperite TOATE produsele cancerigene. Lista completă
 
Pericolul URIAŞ din spatele fripturii gătite pe grătar
 
ALARMANT. Rezistenţa la antibiotice s-a răspândit acum pe tot globul. De vină ar fi stimulentele de creştere folosite la animalele de carne