NASA testeaza noul său mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii” în deşertul Atacama

02 03. 2016, 19:00
Cu scopul de a căuta aceşti indicatori de viaţă, NASA testează acum un nou mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii”, care de fapt reprezintă o întreagă serie de instrumente de lucru. Acest sistem complex se testează pe planeta noastră, în Chile, în deşertul Atacama, locul de pe Pământ asemănător cu Marte.
 
Proiectul, denumit  Atacama Rover Astrobiology Drilling Studies (ARADS), are scopul de a permite cercetătorilor NASA să dezvolte un exerciţiu în care un robot va săpa în suprafaţa terestră a planetei roşii în căutarea moleculelor organice microscopice. Ideea este că, dacă există viaţă pe Marte sau a existat înainte, cel mai probabil, semnele acesteia s-au adâncit în sol când atmosfera planetei a devenit din ce în ce mai periculoasă.  
 
Pe parcursul testării burghiului pentru Marte, o echipă internaţională formată din mai mulţi 20 de cercetători lucrează în deşertul Atacama.
 
„Punerea instrumentelor de detectare a vieţii într-un mediu dificil, anlogic celui de pe Marte, ne va ajuta să descoperim cele mai bune moduri de a privi viaţa care a existat sau care există pe Marte. Având o adâncime atât de mică şi mobilitate de suprafaţă, ar trebui să crească foarte mult numărul de situri şi bioindicatori de viaţă”, a declarat reprezentantul NASA, Brian Glass, principalul investigator al proiectului. 
 
Până în prezent, echipa a testat o mulţime de tehnologii diverse care într-o zi ar putea ajunge pe Marte. Unele dintre aceste prototipuri includ un burghiu, un braţ de transfer a probelor, Detectorul semnelor de viaţă (SOLID) şi Laboratorul de Chimie Wet (CMM). Practic, toate aceste prototipuri vor lucra împreună pentru a sonda suprafaţa marţiană în căutarea vieţii microbiene.
 
Burghiul ARADS va săpa după probe de sol, iar braţul va transfera aceste probe solide spre SOLID şi WCL, pentru analize.
 
Scopul proiectului din Atacama este de a demonstra că instrumentele şi teoriile oamenilor de şiinţă sunt valabile înainte de a începe procesul costisitor de a le trimite către Marte. Dacă totul merge bine, SOLID poate fi instrumentul care permite cercetătorilor să declare că există viaţă pe Marte, o dată şi pentru totdeauna. 
 
Sursa: Science Alert
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 
Cel mai preţios metal al secolului, găsit pe un câmp imens din Deşertul Atacama – VIDEO
 
INTERVIU VIDEO. Marius Gane, inginerul care cucereşte, de 30 de ani, cele mai înalte vârfuri din lume, dar salvează şi vieţi: ”Dacă am scăpat, înseamnă că riscul nu a fost prea mare”
 
Reacţie chimică neobişnuită. Ce se întâmplă atunci când se amestecă 7-Up şi litiu. FOTO+ VIDEO
 
TOP 25 Cele mai neobişnuite clădiri din lume. Una dintre ele este din România – FOTO