Efectul nocebo şi puterile sale nebănuite. Cum afectează sugestia negativă realitatea

02 04. 2016, 16:00

Efectul placebo este o ameliorare a unor simptome care nu poate fi atribuită efectelor admnistrării unui medicament, ci mai degrabă aşteptărilor pe care le are subiectul în legătură cu acel medicament. Efectul placebo are la bază mecanisme fiziologice autentice. Convingerea pacienţilor că li s-a administrat un medicament care are ca efect scăderea durerii a făcut organismul să se comporte ca şi când ar fi fost admnistrat un astfel de medicament, scrie One.ro.

Eficacitatea placebo-ului se bazează pe încrederea acordată de pacient acestui medicament, ale cărui efecte reale nu le cunoaşte. Medicamentele placebo sunt în general compuse dintr-o substanţă care nu are niciun efect, potrivit One.ro.

Se spune că există un efect nocebo (din latină nocere – „voi dăuna”, spre deosebire de placebo, „voi plăcea”), dacă pacientul raportează efecte negative ale unei substanţe, care în realitate nu are niciun efect.

Primul caz recunoscut de medicină în care efectul nocebo a dus la decesul unui pacient a avut loc în 1973. Doctorul Clifton Meador a diagnosticat un pacient cu cancer de ficat în stare terminală şi l-a informat pe acesta că mai are doar câteva luni de trăit. Prognoza doctorului s-a adeverit câteva luni mai târziu, când bărbatul tratat a decedat. În timpul autopsiei, însă, medicul s-a confruntat cu o surpriză: tumoarea era una mică, iar cancerul nu intrase în metastază. Se presupune că, cel mai probabil diagnosticul doctorului este cel care l-a omorât pe pacient.

Citeşte mai multe în Efectul nocebo – atunci când credinţa ne omoară