Cum ne-au minţit hărţile dintotdeauna. ”În realitate, Africa este de 14 ori mai mare decât Groenlanda” – FOTO + VIDEO

21 04. 2016, 00:05

De exemplu, Harta de proiecţie Mercator, una dintre cele mai utilizate în prezent, exagerează în privinţa regiunilor îndepărtate de ecuator.

Proiecţia Goode (imaginea de mai jos) arată continentele, care sunt dimensionate în mod adecvat unul faţă de altul, dar cu multe întreruperi şi distorsiuni în ce priveşte distanţa.

Harta de proiecţie Mercator. Sursa foto: Strebe / Wikimedia Commons

Acest lucru are atât beneficii cât şi probleme pentru cartografie. Problema se datorează proiecţiei, care încearcă să transforme un glob sferic într-un plan plat.

Una dintre cele mai populare proiecţii este Mercator, dar şi ea are defectele sale. În realitate, Africa este de 14 ori mai mare decât Groenlanda; Canada este de doar 1,2 ori mai mare decât Statele Unite, iar Antarctica nu este cu certitudine un continent imens cum e portretizat.

Sursa foto: Strebe / Wikimedia Commons

Cu toate acestea, Mercator păstrează „locaţia reală a busolei între oricare două puncte” şi a devenit un standard în navigaţia nautică.

Deoarece nu există nicio hartă perfectă pentru toate necesităţile, cel mai corect pas este de a identifica de ce este nevoie de hartă şi apoi să se cântărească avantajele şi dezavantajele fiecăreia pentru a se potrivi cu scopul iniţial.

Despre unele aspecte interesante ale hărţii Mercator, vă propunem să aflaţi în clipul video de mai jos:

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

Cele mai VULNERABILE regiuni de pe Glob, prezentate în premieră în două HĂRŢI. S-a muncit 14 ani la ele – FOTO
 
Harta activităţii sexuale la nivel global. Capitolul la care românii stau foarte bine (Infografic)
 
Cea mai veche hartă a Lumii Noi a fost descoperită pe cojile a două ouă de struţ