Farsa pe care un puşti de 17 ani a făcut-o la un muzeu

27 05. 2016, 16:30

Câţiva vizitatori din această săptămână la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco au fost păcăliţi de un poznaş în vârstă de 17 de ani că o pereche de ochelari aşezată pe podea este o capodoperă de artă postmodernă, relatează publicaţia britanică „The Independent”.

Adolescentul din spatele farsei a avut un succes similar cu o şapcă şi cu un coş de gunoi, menţionează independent.co.uk.

„La prima vedere, am fost destul de impresionaţi de lucrările de artă şi picturile prezentate în imensa clădire”, a declarat adolescentul pus pe glume, TJ Khayatan, pentru publicaţia BuzzFeed, adăugând: „Cu toate acestea, unele obiecte de ‘artă’ nu a fost foarte uimitoare pentru unii dintre noi”. „Am dat peste un animal împăiat aşezat pe o pătură gri şi ne-am întrebat dacă acest lucru a fost într-adevăr impresionant pentru vizitatori”, a mai spus acesta.

Aşa că pentru a testa această teorie – conform căreia: oamenii se vor holba la orice obiect expus într-o galerie de artă şi vor încerca să-l interpreteze din punct de vedere artistic – Khayatan a aşezat pe podea o pereche de ochelari şi a plecat mai departe. Puţin timp mai târziu, oamenii au înconjurat obiectul, păstrând o distanţă decentă faţă de „opra de artă”, iar câţiva dintre ei au început să facă poze.

Poate că oamenii şi-au imaginat că „ochelarii (de)căzuţi” sunt o metaforă pentru vulgarizarea, banalizarea culturii sau, poate, că reprezintă un simbol al vieţii privite printr-o lentilă, operă de artă al cărui titlu, scris cu litere mici, ar putea fi „miopie” sau „real eyes” (expresie paronimă, în engleză, cu „real lies” şi „realize”).

Pe 24 mai, puştiul a publicat pe Twitter o poza cu acest moment care, două zile mai târziu, avea deja 45.000 de share-uri, devenind, în sine, un fel de operă de artă, în mod ironic…

Înainte de această farsă, Khayatan a reuşit aceeaşi „schemă” şi cu o şapcă sau cu un coş de gunoi.

Cu toate acestea, băiatul a reacţionat rapid în a apăra arta modernă, declarând: „Sunt de acord că arta modernă poate părea o glumă, uneori, dar arta este o modalitate de a ne exprima propria noastră creativitate”. „Unii pot s-o interpreteze ca pe-o glumă, în timp ce alţii ar putea găsi o semnificaţie spirituală într-un obiect expus. Până la urmă, eu o văd orice obiect expus ca fiind o bucurie pentru oamenii deschişi la minte şi pentru cei cu imaginaţie”, a adăugat acesta.

Katy Marinescu, ecaterina.marinescu@mediafax.ro