Cum scăpăm de transpiraţia excesivă?

05 06. 2016, 15:00

Medicul Viviana Iordache explică pentru Gândul cum putem controla acest fenomen.

„Transpiraţia excesivă este adesea asociată cu lipsa de igienă, un lucru total neadevărat. Pacienţii cu hiperhidroză sunt stresaţi de această problemă şi mulţi fac eforturi mari să o oprescă.

Putem transpira excesiv în orice parte a corpului. Pielea capului (mai ales la copii), faţa (în special fruntea), axilele, palmele, zonele genitale şi tălpile sunt cel mai frecvent afectate. Dacă excesul de sudoare mai este însoţit şi de un miros puternic, viaţa socială a acestor pacienţi este grav afectată. Dacă acest lucru nu este suficient, pH-ul acid poate determina suprainfecţii micotice (ciuperci). Acestea apar în special în zonele neaerisite, cum sunt axilele, zona inghinală şi tălpile, dau mâncărimi şi chiar fisuri, care devin poarta de intrare pentru bacterii (streptococi şi stafilococi)”, spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

Cauzele pot fi multiple. Unii au această problemă „dintotdeauna”, la alţii apare la pubertate (de obicei nu depinde de temperatură, ci de emoţii şi de perioade hormonale), mai rar au legătură cu anumite boli nervoase, metabolice şi hormonale.

Remediile pot fi următoarele:

1. Igienă perfectă cu apă şi săpun, dar săpun pentru copii, asta dacă facem mai multe duşuri pe zi.

2. Antiperspirante din comerţ, chiar cele cu concentraţii mici de clorură de aluminiu. Dacă avem zone mici (doar axilele) mai putem încerca tamponări cu soluţie slabă de bicarbonat de sodiu sau soluţii produse în farmacii.

Citeşte continuarea în Gândul