Alimentele care te pot îmbolnăvi. Cum le recunoşti?

12 08. 2016, 12:00

Dar, din păcate,  unele alimente nu prezintă semne clare, dimpotrivă par a fi bune de consum, scrie CSID.

Multe dintre organismele care cauzează toxiinfecţii alimentare nu pot fi observate cu ochiul liber. Astfel se explică procentul ridicat de persoane care se simt rău din cauza alimentelor consumate.

Simptomele toxiinfecţiei alimentare pot varia de a o simplă durere de stomac la diaree severă, stare de vomă, deshidratare şi în cazuri extreme, chiar deces. Deşi persoanele cu un sistem imunitar slab, copiii, bătrânii şi femeile însărcinate sunt cele mai predispuse categorii la complicaţoo, orice persoană poate avea de suferit dacă intră în contact cu bacteriile care pot contamina alimentele.

Iată lista alimenteloir care prezintă riscuri pentru sănătatea ta şi cum te poţi proteja.

Legumele cu frunze verzi

Salată, spanac, varză furajeră şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă foarte bună de nutrienţi, dar pot găzdui şi bacterii periculoase. Aceste legume sunt răspunzatoare de 24% dintre toate focarele de toxiinfecţie alimentară din SUA, potrivit datelor Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSPI). Problema este generată de locul în care cresc – dacă în apropiere se află vite, fecale sau alte reziduuri pot ajunge în sol, răspândind agenţi patogeni.

Cum te poţi proteja: Ai grijă să speli cu atenţie legumele înainte de consum şi evită salatele ambalate în pungi care se vând ca şi „gata de consum” (sistemele comerciale de curăţare pot găzdui bacteriii). Spanacul gătit este mult mai sigur pentru consum decât cel crud în salate deoarece bacteriile precum listeria sunt îndepărtate.

Ouăle

Alimentul perfect pentru micul dejun poate fi şi un adevărat focar de reproducere pentru salmonella. Cel mai des întâlnit tip de salmonella este Salomonella enteritidis, care afectează ovarele găinilor sănătoase şi contamiează ouăle înainte de formarea cojii.

Cum te poţi proteja: Optează pentru ouă fierte sau omletă în locul celor româneşti deoarece gătirea lor este cea mai bună metodă de a îndepărta salmonella. Nu consuma alimente care conţin ouaă crude precum maioneza. Aproape jumătate dintre cazurile de toxiinfecţie alimentară cauzate de ouă se petrec din cauza restaurantelor, aşa că încearcă sa nu comazi feluri de mâncare care conţin ouă.

Ton

Acest tip de peşte ar putea conţine scrombotoxină sau histamină. Aceasta rezultă din histidina liberă prin descompunerea de către bacterii în anumite condiţii de depozitare. Scrombotoxina poate cauza dureri de cap, crampe sş congestie trecătoare la nivelul pielii (înroşire). Scrombotoxina rezultă când  substanţele naturale din ton şi alţi peşti, printre care şi macroul, se adună pe masură ce peştele se strică. Această toxină nu poate fi distrusă prin gătit.

Cum te poţi proteja: În cazul în care nu ai prins tu peştele trebuie să ai încredere în magazinul sau restaurantul de unde cumperi tonul. Cel mai bun mod de a evita toxiinfeţia este să păstrezi peştele la rece la cel mai scurt timp după ce a fost prins.

Citeşte continuarea în CSID!