De ce ne cade părul

17 10. 2016, 18:30

„Genetic, moştenim un păr mai des sau mai rar , dar la fel se întâmplă şi cu rata de cădere. Din păcate, anumite afecţiuni  grăbesc viteza de pierdere, iar pe cap apar acei  ’bănuţi” (izolaţi sau multipli), care pot duce la chelie”, precizează dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

Căderea părului poate avea o cauză „fiziologică”, se răreşte din cauze simple : genetică, nutriţonală, în anemii, spasmofilii, diete brutale hipocalorice sau diete fără proteine, excesul de suplimente necontrolate, stres şi oboseală cronică, îngrijire cosmetică greşită sau abuzivă. „Dacă nu aduci materia prima necesară sau dacă bombardezi rădăcina cu hormoni care blochează căderea părului, este normal să pierzi păr zilnic, peste cele 100 de fire admise. Dacă poţi corecta cauzele şi dacă ajuţi la revigorarea rădăcinii, această formă poate fi cel mai uşor de controlat”, mai spune dermatologul. În general, dacă depistezi cauza şi tratezi, poţi recupera ce a căzut în ultimul an. Poţi recurge la vasodilatatoare locale, la mezoterapie şi la PRP-tehinca Dracula’’, mai spune dermatologul pentru Gândul.

Căderea poate fi şi patologică, pierdem păr în condiţii de boală  şi este atacat inclusiv foliculul pilosebaceu. „Alopecia poate însemna boli autoimune sistemice – tiroiditele autoimune sau localizate, lichenul planopilar sau boli hormonale -excesul de testosteron – care se tratează în echipă cu ceilalţi specialişti. Tratamentul se începe după stabilirea diagnosticului”, precizează specialistul.

Citeşte continuarea în Gândul!