Încă un mit a fost demontat ştiinţific: merişoarele nu au niciun efect în tratarea infecţiilor urinare, deşi sunt recomandate şi utilizate intens

31 10. 2016, 00:00

Studiul, demarat de către specialistul în boli infecţioase Manisha Juthani-Mehta, de la Şcoala de Medicină din Yale, a investigat efectul unor capsule care conţineau o doză mare de merişoare, echivalentul a 591 de ml de suc, pe 185 de femei. Acestea au fost împărţite în 2 grupuri, iar 2 astfel de capsule menţionate anterior erau repartizate întâmplător în ficare zi, iar altele care urmăreau efectul placebo erau, la rândul lor, repartizate. După 30 de zile, s-a măsurat nivelul bacteriilor care provoacă această infecţie şi s-a descoperit că nu există nicio diferenţă între femeile care au consumat pilula şi cele care au fost supuse efectului placebo. Mai mult, în cazul participantelor au fost descoperite foarte puţine efecte pozitive, astfel că sucul de merişoare nu are un efect hotărâtor în tratarea acestei infecţii.

O ipoteză recentă susţine că, dacă această infecţie este cauzată de o bacterie, tratamentul ideal ar trebui să urmărească o modalitate de a bloca accesul acestora în vezica urinară.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

O lume fara antibiotice?

Vaccin revoluţionar împotriva unei infecţii pe care o au mulţi români

6 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre sistemul imunitar

Cercetătorii au descoperit un compus care poate distruge 98% din bacteriile rezistente la medicamente