24 de stele ar putea trimite către Pământ comete distrugătoare

04 09. 2017, 00:05

Cercetătorii din cadrul Institutului pentru Astronomie Max Planck  au utilizat informaţiile furnizate de telescopul spaţial Gaia pentru a analiza orbitele a 320.000 de stele, informează Science Alert. În prezent, cea mai apropiată stea de Soare este Proxima Centauri, aflată la 4,3 ani lumină depărtare. 

Considerată apropiată, în termeni astronomici, gravitaţia stelei poate cu uşurinţă să schimbe traiectoria obiectelor aflate în zona mărginaşă a Sistemului Solar, zonă denumită ”Norul lui Oort”. Conform cercetătorilor, Norul lui Oort se întinde pe 20.000 de unităţi astronomice. În timp ce Caleea Lactee se roteşte, stelele din interiorul său se mişcă în jurul propriei orbite, ceea ce înseamnă că Proxima Centauri îşi va schimba poziţia în timp. 

Conform estimărilor, la mai puţin de un milion de ani, între 490 şi 600 de stele se vor afla la o distanţă de 16,3 ani lumină de Pământ. În timp ce reziduurile îngheţate de la marginea Sistemului Solar sunt ţinute pe o anumită traiectorie de către gravitaţia Soarelui, stelele care ar putea trece chiar şi la distanţe mari de acestea le-ar putea schimba orbita.  

Dintre cele 600 de stele, aproximativ 24 vor ajunge la o distanţă de doar 3,26 ani lumină de planeta noastră. Gliese 710, o stea pitică, ar putea trece chiar prin Norul lui Oort în următorul milion de ani. Desigur, experţii nu au luat în calcul şi stelele a căror prezenţă nu a fost observată până în prezent, precum cea a lui Nemesis

Experţii sugerează că analizarea obiectelor aflate la marginea sau în afara Sistemului Solar este importantă deoarece o cometă precum cea care a dus la dispariţia dinozaurilor ar putea proveni de aici.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Povestea fascinantei Halley, cometa care a intrat în istorie într-o noapte de Crăciun. Marii regi se temeau de ea
 
Strămoşii noştri aveau dreptate să se teamă de comete: ele pot aduce foamete, molime şi alte nenorociri
 
Cometa Pan-STARRS a fost surprinsă în filmări time-lapse spectaculoase (VIDEO)
 
Cometa Halley a fost observata pentru prima oara de filosofii Antichitatii