Cine este Ri Chun-hee, ”doamna în roz”, crainica TV a Coreei de Nord care anunţă mereu realizările dictatorului Kim Jong-un

09 09. 2017, 14:00

„Testul cu bomba cu hidrogen, proiectată pentru a fi montată pe racheta noastră balistică internaţională, a fost un succes perfect”, a spus Ri weekendul trecut, transmiţând cu o plăcere vizibilă modul în care Coreea de Nord a detonat cea mai puternică armă nucleară de până acum. „A fost un pas foarte însemnat în completarea programului nostru naţional privind armele nucleare”, a adăugat aceasta.

Femeia în vârstă de 74 de ani este cunoscută drept „crainicul poporului”, dar şi datorită vestimentaţiei sale de culoare roz. În general, poartă un Hanbok, portul tradiţional nord-coreean, cu toate că a fost văzută şi îmbrăcată în costume de croială occidentală, şi acestea, desigur, în culoarea care a consacrat-o. Vocea ei răsunătoare vorbeşte pentru un întreg regim într-o ţară în care liderul Kim Jong-un rareori se adresează oamenilor direct. Dar cine este „doamna în roz” a Coreei de Nord?

Ri s-a născut în 1943 într-o familie săracă din Tongchong, regiune care constituie acum sud-estul Coreei de Nord, şi a studiat arta spectacolului la Universitatea de Teatru din Phenian, scrie The Guardian. A intrat pentru prima dată în sediul Televiziunii Naţionale a Coreei în 1971 şi la după doar trei ani a fost promovată drept principalul prezentator de ştiri al trustului. Timp de mai multe decenii, aceasta a rămas pe poziţii indiferent de frământările politice şi constrângerile de la centru care au pus punct carierelor multora dintre colegii ei jurnalişti.

Citeşte continuarea pe Mediafax.