Sonda Hubble a detectat o exoplanetă pe care ”ninge” cu cremă pentru protecţie solară

31 10. 2017, 00:05

IFL Science notează că aceasta este prima observaţie a unui astfel de proces, denumit tehnic ”capcana rece”, întâlnit pe o exoplanetă. Echipa de specialişti din cadrul Universităţii din Pennsylvania a publicat rezultatele în Astronomical Journal.

Kepler-13Ab este o planetă cu temperaturi de peste 2.750 de grade Celsius, fiind complet atrasă de forţa gravitaţională a stelei sale, o parte a planetei fiind în permanenţă expusă razelor de lumină ale stelei. Deşi nu este un mediu propice vieţii, cercetătorii susţin că observaţiile i-ar putea ajuta în cadrul cercetărilor viitoare. ”În mai multe cazuri studiile atmosferice ale acestor planete ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre viitorul atmosferic al planetei nostre,” a declarat principalul autor, profesorul Thomas Beatty. 

Iniţial, cercetătorii nu s-au axat pe căutarea acestor particule. Pe de o parte Jupiter tinde să aibă zona superioară a atmosferei cu temperaturi crescute, însă femonenul nu a putut fi observat şi pe Kepler-13Ab. Dioxidul de titaniu provoacă de obicei o creştere a temperaturilor deoarece absoarbe radiaţiile stelare. Experţii sugerează că vânturile puternice ar putea fi cele care transportă dioxidul de titaniu pe partea întunecată a planetei. Odată ajuns acolo se produce condensarea şi ninsoarea provocată de forţa de atracţie puternică a planetei. 

Studiul sugerează că gravitaţia joacă un rol important asupra ciclurilor produse pe exoplanete. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum ar fi viaţa pe o exoplanetă similară Terrei? Detaliile inedite aflate de astronomi
 
Pentru prima dată în istorie, NASA a descoperit planete care îndeplinesc toate condiţiile necesare vieţii! (VIDEO)
 
A fost descoperită cea mai apropiată planetă similară Pământului, ce ar putea găzdui viaţă!
 
ZIUA KEPLER: Marea cucerire a Universului a inceput!