Te-ai confruntat cu ”tăcerea jenantă”? Nu eşti singurul. Care este ştiinţa din spatele acestei probleme

19 11. 2017, 09:00

Conform unui studiu din 2011 al unei echipe de cercetători olandezi, tăcerile jenante sunt „mai tulburătoare dacă întrerup o conversaţie”. În cadrul studiului, psihologul Namkje Koudenburg şi echipa sa au realizat două experimente unde au observat reacţiile voluntarilor la tăcerile jenante. În ambele scenarii, participanţii au fost expuşi unei conversaţii unde o persoană a făcut o remarcă insensibilă sau nelalocul ei, scrie Curiosity.

În prima versiune a ambelor experimente, remarcile au fost urmate de tăcere. A doua versiune a implicat curgerea conversaţiei în mod normal, chiar şi după remarci. După conversaţiile cu tăcere jenantă, participanţii au relatat că s-au simţit „mai puţin confortabil şi respinşi”.

Atunci când conversaţiile au curs normal, „acestea au fost asociate cu sentimentul de apartenenţă, stima de sine şi validare socială”.

Cât este nevoie pentru a se instala tăcerea jenantă? Conform acestui studiu, doar patru secunde.

Deşi excluderea socială nu mai este o chestiune de viaţă şi de moarte în societatea modernă, aptitudinile sociale de a nu crea o astfel de pauză în tăcere sunt importante sau de a nu crea din tăcerile jenante o obişnuinţă.

Pentru acest lucru există metoda FORD, dezvoltată de oamenii din vânzări pentru a crea o legătură cu clienţii. Este una foarte simplă, unde poţi întreba oamenii despre familie, ocupaţie, recreere şi visuri (în engleză FORD este Family, Occupation, Recreation, Dreams). Dacă vezi că partenerul de conversaţie vorbeşte mai mult în urma aplicării metodei, înseamnă că aceasta a funcţionat!

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Jocul celor 36 de întrebări: ne putem îndrăgosti cu ajutorul lui?

Un experiment arată efectele GRAVE ale abuzului copiilor

Problemele sexuale. Demonii trecutului care afectează activitatea intimă

De ce apar nemulţumirile la locul de muncă