Există într-adevăr o legătură între acnee şi transpiraţie sau este doar un mit?

22 11. 2017, 10:00

Multe persoane sunt de părere că în spatele acestei afecţiuni se află transpiraţia, care ar favoriza apariţia şi răspândirea coşurilor.

Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie explică dacă această afirmaţie este susţinută şi prin dovezi medicale sau reprezintă un simplu mit.

Transpiraţia reprezintă un mecanism natural al organismului, fiind un lucru firesc ca oamenii să transpire destul de mult în timpul anotimpurile calde, dar uneori chiar şi la temperaturi mai scăzute, când sunt nervoşi, emoţionaţi sau furioşi.

În cazul transpiraţiei excesive apărute în lipsa unor factori cum ar fi temperaturile ridicate sau emoţii puternice, dar în combinaţie cu purtarea de îmbrăcăminte ocluzivă, sintetică, strânsă pe piele şi frecarea ei de piele, se întâmplă să fie observată dezvoltarea de foliculită, confundată frecvent cu acneea.

“Atunci când transpiram în exces, în pori se acumulează celule moarte, exces de sebum şi chiar şi bacterii. Umezeala permite bacteriilor să se înmulţească rapid şi declanşează adesea o inflamaţie în interiorul pereţilor foliculilor de par, caz în care îşi face apariţia foliculita, o eruptie acneiformă persistentă şi rezistentă la tratament.
Aceasta are o distribuţie oarecum atipică în comparaţie cu acneea clasică, ce afecteaza mai ales obrajii şi fruntea. Agenţii microbieni cel mai frecvent prezenţi sunt bacteria stafilococ auriu şi ciuperca pityrosporum ovale sau malassezia furfur”, explică specialistul dermatolog.
 
Citeşte continuarea pe CSID.