Ce se va întâmpla cu averea imensă a fondatorului Ikea decedat recent? Moştenitorii miliardarului nu au acces la ea

03 02. 2018, 14:30

În momentul decesului, la vârsta de 91 de ani, Ingvar Kamprad ocupa poziţia a opta în clasamentul Bloomberg al miliardarilor cu o avere evaluată la 58,7 miliarde de dolari. Aceasta nu va ajunge însă la moştenitori.

Kamprad a transferat cu decenii în urmă controlul asupra celui mai mare retailer de mobilă către o reţea de fundaţii şi holdinguri menite să asigure independenţa şi supravieţuirea pe termen lung a conceputului Ikea.

Prin această struc­tu­ră, creată în anii ‘80, Kam­prad a dorit să se asi­gure că firma sue­deză rămâne în afa­ra controlului di­rect al familiei, moş­te­ni­torii săi rămânând cu o avere mult mai re­dusă deri­vată din Ikano Group, controlat de familie. Grupul operează o colecţie de businessuri din sectorul financiar, imobiliar, incluzând magazinele Ikea din Asia de Sud-Est, şi a raportat active totale de 8 miliarde de euro şi o rată de solvabilitate de „aproape 30%“ în 2016, potrivit website-ului acestuia.

Structura creată de Kamprad a plasat deţinerea majo­rităţilor Ikea către Stichting Ingka Foundation, o entitate olandeză având obiectivul declarat de a „susţine inovaţia“ în design. Mărcile şi conceptul companiei au fost plasate sub controlul Interogo Foundation, cu sediul în Liechtenstein, a cărei subsidiară, Inter Ikea, este francizorul mondial Ikea.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar.