Ştirile false se răspândesc mai repede decât cele adevărate

13 03. 2018, 16:00
Afirmaţia, atribuită fie lui Mark Twain, fie predicatorului londonez din secolul XIX, Charles Haddon Spurgeons, a fost patentată cu mult înainte de apariţia reţelelor sociale şi a ştirilor în flux continuu.
 
Dar un nou studiu realizat de MIT a constatat că ştirile false se răspândesc mult mai rapid pe Twitter decât cele autentice şi totodată ajung la o audienţă mult mai largă, rezultat pe care cercetătorii îl consideră ca fiind „foarte înspăimântător”.
O analiză a ştirilor postate între 2006 şi 2017 a ajuns la concluzia că ştirile false au o probabilitate cu 70% mai mare de a fi transmise din nou pe twitter, faţă de articolele care prezintă fapte autentice. De asemenea, ştirile reale ajung la 1.500 de oameni într-un interval de timp de şase ori mai lung decât relatările trucate.
 
Deb Roy, care a fost cercetător şef la departamentul media al Twitter din 2013 până în 2017 iar acum este profesor asociat de arte şi ştiinţe media la MIT, a spus că echipa lui a simţit „ceva între surprindere şi uimire” în privinţa noilor descoperiri.
Cercetătorii au început studiul după ce dr Soroush Vasoughi de la MIT a remarcat o serie de informaţii false postate după atentatul de la Maratonul din Boston, din 2013.
Unele tweet-uri afirmau că o fetiţă de opt ani, care alergase în amintirea victimelor atacului armat din Sandy Hook, a fost ucisă, deşi copiii nu au voie să participe la aceste curse. O altă istorie spunea că prietenul unei femei ucise intenţiona să o ceară în căsătorie. „Mi-am dat seama că o bună parte din ceea ce citeam pe mediile de socializare erau zvonuri”, spune dr Vasoughi. „Erau ştiri false”.
 
Citeşte continuarea pe Rador