Ce simptome şi tratament are scarlatina, o boală infecto-contagioasă acută

19 04. 2018, 16:30

Simptomele scarlatinei

Perioada de incubaţie este de 1-4 zile. „Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, angină faringiană (durere de gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături.  Erupţia caracteristică, numită şi exantem,  apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu. Iniţial, apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi – la nivelul plicilor de flexiune. Este micropapuloeritematoasă, aspră, nepruriginoasă’’, spune medicul pediatru Cătălina Crintea pentru Ce se întâmplă, doctore?

În general, păleşte după aproximativ 24-48 de ore de la apariţie. „La inspecţia cavităţii bucale se observă mucoasa faringiană de culoare roşu aprins, amigdale hiperemice, hipertrofice cu depozite purulente. Mucoasa palatină este edematiată, hiperemică. Ciclul linugal este obligatoriu şi se caracterizează în prima zi  prin depozite albicioase ce se detaşază uşor, se mai numeşte şi limbă de porţelan.

În zilele următoare apare descuamarea progresivă a limbii de la exterior spre interior, până în a 4 a zi când limba este total dezepitelizată, limba zmeurie. Din a 5 a zi începe reepitelizarea, ca în ziua a 7 să ajungă să aibă aspect lăcuit sau limbă de pisică. După aproximativ două săptămâni revine la normal’’, adaugă specialistul

Convalescenţa începe dupa terminarea ciclului lingual, durează 2-3 săptămâni, perioadă în care pot apărea complicaţiile.

Citeşte continuarea pe CSID.