Care sunt efectele tratamentelor oncologice asupra pielii şi cum pot fi combătute

23 04. 2018, 16:00

„Tratamentele anticancer moderne încep să devină din ce în ce mai eficiente. De cele mai multe ori, însă, această eficienţă nu este ţintită doar asupra celulelor canceroase, deşi din ce în ce mai multe dintre moleculele noi devin specializate. Totuşi, fie că este vorba de chimioterapie generală, sau de radioterapie, sau de  terapii ţintite sau de imunoterapii, tratamentele oncologice au un impact general asupra organismului. Dezechilibrele se produc şi corpul se luptă cu ”otrava” atât de necesară încă multe luni după administrarea curelor”, precizează medicul dermatolog Diana Plăcintescu pentru Ce se întâmplă, doctore?

Efectele secundare pot afecta pielea, unghiile şi părul, iar acestea sunt cele mai supărătoare, deoarece sunt vizibile.

Radioterapia presupune folosirea radiaţiilor ionizante sau raze X, cu scopul de a distruge celulele canceroase. „Radioterapia externă presupune ca aceste radiaţii să traverseaze pielea.

Deşi tehnologiile moderne încearcă să focuseze energia asupra tumorii, adesea pielea este arsă,fenomen numit radiodermită: în fazele acute pielea se înroşeşte, se edemaţiază (se umflă), se pot forma chiar băşicuţe cu lichid la suprafaţă. În fazele cronice, dacă pielea nu a putut fi ”reparată”la timp, zona arsă se pigmentează brun neomogen, pielea se sclerozează (se îngroaşă şi devine rigidă, uneori aderentă de structurile profunde).

Chiar în cele mai fericite cazuri, când este îngrijită la timp, pielea rămâne mai fragilă, mai sensibilă la traumatisme şi infecţii, mai uscată, cu tendinţă mai mare la fisurare’’, susţine medicul dermatolog Diana Plăcintescu pentrui Ce se întâmplă, doctore?

Citeşte continuarea pe CSID.