Consumul regulat de cafea poate reduce semnificativ riscul apariţiei diabetului de tip 2

02 05. 2018, 10:00

O nouă analiză a examinat o serie de studii ştiinţifice, bazate pe o populaţie totală de aproximativ 1,2 milioane de participanţi, pentru o mai bună înţelegere a modului în care consumul de cafea afectează dezvoltarea diabetului de tip 2 şi a complicaţiilor asociate acestuia.
Lucrarea “Consumul de cafea şi riscul redus de apariţie a diabetului de tip 2: o trecere în revistă sistematică bazată pe meta-analiză”(1), realizată de Prof. Conf. Mattias Carlström şi Susanna Larsson (2), a descoperit o serie de dovezi cuprinse în 30 de studii care indică faptul că prin consumul de cafea se reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 cu aproximativ 30%.

Analiza a relevat că atât cafeaua cu cafeină, cât şi cea decafeinizată contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2. Această asociere depinde de doză: riscul de diabet de tip 2 scade cu 7% (cafea cu cafeină) şi respectiv 6% (cafea decafeinizată) per ceaşcă de cafea pe zi. Cu toate acestea, reducerea riscului de apariţie a diabetului de tip 2 pare să fie uşor mai importantă în cazul cafelei cu cafeină.

Riscul relativ cumulat pentru diabet de tip 2 era de 0,71 pentru categoria cu cel mai mare consum de cafea (consum mediu de 5 ceşti pe zi) comparativ cu categoria cu cel mai mic consum (consum mediu de 0 ceşti pe zi).

Citeşte continuarea pe CSID.