Cum ne ferim de toxiinfecţie alimentară în vacanţă

29 06. 2018, 12:00
Enterocolitele, toxiinfecţiile alimentare şi indigestiile sunt printre cele mai comune probleme digestive cu care te poţi confrunta în concediu, simptomele lor fiind neplăcute. Iată cum le poţi recunoaşte, cum le poţi evita şi la ce ingrediente naturale poţi apela pentru a te bucura pe deplin de zilele tale libere!
 
Cum se manifestă afecţiunile digestive
Temperaturile ridicate, deseori peste 35 de grade în lunile de vară, favorizează înmulţirea bacteriilor şi virusurilor din mediu, precum şi alterarea alimentelor. Enterocolita acută şi toxiinfecţia alimentară sunt două afecţiuni cauzate în mod direct de consumul preparatelor depozitate în condiţii improprii, preparate termic insuficient şi contaminate cu agenţi patogeni precum virusuri, paraziţi sau bacterii.
 
Primele simptome ale toxiinfecţiei alimentare apar la 1-6 ore de la consumarea alimentelor, durează câteva zile şi se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale şi, în unele cazuri, febră. În timpul infecţiei se pierde multă apă din organism, aşadar consumul de lichide este important pentru a preveni deshidratarea.
 
Copiii sunt mai predispuşi la toxiinfecţii alimentare din cauza sistemului imunitar în formare, care nu poate lupta eficient cu patogenii cu care aceştia intră în contact. În funcţie de cauza infecţiei, cei mici pot suferi de afecţiuni precum botulism, toxoplasmoză, listerioză, infecţie cu E. coli, Salmonellaori, Giardia sau Rotavirus.
 
O altă afecţiune frecventă vara este enterocolita acută, o inflamaţie a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului care este cauzată de un agent infecţios precum Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile sau Giardia lamblia. Principalele simptome sunt diareea, voma, pierderea poftei de mâncare, crampele şi durerile abdominale.
 
Citeşte continuarea pe CSID.