Stresul posttraumatic:si legătura cu anorexia

30 07. 2018, 15:00
„Stresul posttraumatic este clasificat ca fiind o tulburare de anxietate, asta înseamnă că persoana diagnosticată simte frică şi o (permanentă) ameninţare. Stresul posttraumatic apare când ai făcut ceva ce te-a depăşit emoţional, când ai păţit ceva ce te-a tulburat profund, când ai cristalizat impactul unui anumit eveniment asupra ta sau a viitorului tău”, precizează psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?!
 
Stresul posttraumatic: simptome
Prima legătură negativă a anxietăţii cu realitatea este reprezentata de tulburarea de stres posttraumatic. Prin ce se remarcă această tulburare:
 
a.retrairea intensă a evenimentului traumatic, prezenţa simptomelor de tip intruziv:: amintiri ale evenimentului negativ, de la imagini, la mirosuri, la sunete, la sentimente şi emoţii ce sperie, coşmaruri legate direct de eveniment, flashback-uri ce îl poartă pe subiect în inima amintirilor, teamă, nervozitate, tristeţe, vinovăţie când cineva vorbeşte despre eveniment.
b.simptome de evitare: încercarea disperată de a evita orice are legătură cu trauma: goluri de memorie, pierderea motivaţiei, senzaţia de izolare şi detaşare, limitarea perspectivelor cognitive şi emoţionale.
c. simptome de hiperactivare neuro-fiziologică: somnul este agitat, subiectul este furios/iritat, subiectul prezintă dificultăţi de concentrare, este în căutarea permanentă a semnelor ce prevestesc un pericolul, izbucniri nervoase(cu sau fără motiv)
Stresul posttraumatic: factori de risc
Alcoolism
Depresie majoră
Suicid
 
Continuarea pe CSID.