Cât de important este să consumi coaja dovleceilor

12 08. 2018, 12:00
Dovlecelul: ideal pentru inimă şi ochi
 
Bun pentru inimă, graţie potasiului. Conţinutul de potasiu (230 de mg la 100 de g) este interesant pentru sănătatea sistemului cardiovascular: acest oligoelement facilitează contracţiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii, şi are efecte hipotensoare recunoscute. De altfel, conţinutul foarte mic de sodiu (3 mg la 100 de g) permite ca dovlecelul să fie inclus în regimurile fără sare.

PERSEIDE 2018. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori are loc astăzi. Cum le poţi urmări pe cerul României

 
Esenţial pentru intestine. Dovlecelul galben este mai bogat în fibre solubile (îndeosebi pectine). Cu cât creşte mai mult, cu atât devine mai bogat în fibre insolubile (celuloză şi hemiceluloză). Toate aceste fibre sunt benefice pentru tranzitul intestinal: facilitează evacuarea scaunelor, înmuindu-le şi stimulând uşor contracţiile intestinale, şi favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din colon.
 
Bogat în minerale. Pe lângă potasiu, dovlecelul conţine fofor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru şi molibden. Această concentraţie a mineralelor contribuie substanţial la ameliorarea calităţii nutriţionale a meselor.
 
Bun pentru ochi. Dovlecelul conţine cantităţi mari de luteină şi zeaxantină, două caretonoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor (sunt implicate mai cu seamă în prevenirea patologiilor legate de vârstă, ca degenerescenţa maculară şi cataracta). De asemenea, furnizează diverse vitamine: provitamina A (betacaroten), vitaminele B1,B2, B6, B9, C şi E.
 
Continuarea pe CSID.