Pepenele galben, benefic în curele de detoxifiere

20 08. 2018, 12:00
Pepenele galben este una dintre cele câteva vegetale bogate deopotrivă în vitamina C şi betacaroten ( precursor al vitaminei A). Conţinutul în vitamina C este chiar mai mare decât al mărului, al perei sau al caisei.
 
Pepenele galben: de ce este bun pentru sănătate
Antioxidant. Pepenele galben conţine diverşi nutrienţi care combat oxidarea prematură a ţesuturilor, de pildă caroteonoide şi compuşi fenolici (taninuri, flavonoide).
 
Sursă de vitamina B9 (acid folic). Folaţii facilitează sinteza la nivel cellular a AND-ului, a anumitor aminoacizi sau mesageri chimici utilizaţi de sistemul nervos. Acidul folic protejează împotriva anumitor cancere, a bolilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer şi a anumitor tipuri de depresie.
 
Detoxifiant. Bogat în apă, 95%, şi în potasiu, favorizează eliminarea toxinelor. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol şi fluidifică sângele. Este, de asemenea, util  în prevenirea calculilor. Pepenele galben conţine şi brom.
 
Bogat în fibre solubile. Pepenele galben este bogat în fibre care absorb apa din sistemul digestive, mărind volumul scaunelor. Astfel, tranzitul intestinal este accelerat, reducând caracterul nociv al fecalelor aflate în contact cu peretele colonului.
 
Pepenele galben: beneficii nutriţionale
Este săţios, slab caloric şi stimulează pofta de mâncare.
 
Pepenele galben: cum îl alegem
Cu cât este mai greu, relativ la diametrul său, cu atât este mai bun. Prezenţa unei fisuri în apropierea codiţei este semn de maturizare optimă. Trebuie să aibă un parfum plăcut, dar nu foarte puternic.
 
Continuarea pe CSID: