6 principii de bază ale alimentaţiei sănătoase

08 11. 2018, 12:00

Nu face exces de mâncare sănătoasă
Studiile arată că oamenii au tendinţa de a mânca mai mult, dacă ei consideră că mâncarea e sănătoasă. Cei cu probleme de greutate consumă produse de calitate. Din jurnalele alimentare Julie Hapton a aflat că oamenii mănâncă multe fructe şi legume, proteine, grăsimi sănătoase şi carbohidraţi de calitate. Care e concluzia? Mănâncă prea mult! Porţiile oricum sunt prea mari, e uşor să te supraalimentezi fără să realizezi. Şi hrana sănătoasă îngraşă, dacă e prea multă. Dacă vă regăsiţi în aceste probleme, atenţie mare la cât mâncaţi.

Concentrează-te pe progres, nu pe a fi perfect
Alimentaţia corectă este o călătorie lungă, unde nu puteţi trişa. Juie spune că, din punctul de vedere al nutriţionistului, toţi oamenii trişează, la un anume punct. Însă nu e o tragedie dacă ”derapajele” sunt controlate. Cei atenţi la cât mănâncă vor putea reveni rapid, chiar şi după o perioadă de ”trişare”. Bolile de inimă sau diabetul de tip 2 nu apar dacă ai exagerat o perioadă scurtă, ci pentru că ai renunţat să te preocupe stilul sănătos de viaţă, iar dacă nici nu faci mişcare sau fumezi, e şi mai grav.

Mintea te poate ajuta
Ştiai că iei cel puţin 200 de decizii alimentare zilnic? Dacă laşi aceste alegeri la voia întâmplării, te privezi de puterea decizională şi e posibil să mănânci mai mult. Un plan te va limita şi îţi va testa ambiţia. Un nou studiu a apărut şi se concentrează pe deciziile alimentare şi cum să luăm în calcul cele mai sănătoase variante, ca voinţa să se păstreze pe durata întregii zile. Pentru a reuşi asta, iată ce recomandă cercetătorii: dormiţi corespunzător. Dacă nu aveţi suficiente ore de somn, vă slăbeşte voinţa şi sunteţi mai predispuşi la alegeri alimentare proaste. Păstraţi curăţenia în bucătărie, iar la vedere ţineţi ce e mai sănătos.

Continuarea pe CSID.