Cât de important este să te descalţi imediat ce intri în casă

07 01. 2019, 00:05

Un studiu din 2015 susţine ideea îndepărtării încălţărilor la scurt timp după ce intrăm în casă. Conform Curiosity, echipa de cercetători a recoltat probe microbiene de pe pantofii a 89 de participanţi după ce au mers în diferite locaţii.

Ei au descoperit că microbii de pe talpa pantofilor se pot transmite pe suprafeţele din casă. Desigur, nu toţi microbii pe care îi luăm din mediul extern, pe pantofi, sunt dăunători. Conform unui studiu din 2017 realizat de Universitatea din Houston, pe pantofi sunt purtaţi 26,4% bacili Clostridium difficile, ce provoacă diaree sau inflamarea colonului.

Alte studii au descoperit o cantitate semnificativă de E.coli şi Listeria monocytogenes, alte bacterii ce provoacă boli. Dacă eşti un adult sănătos ce îşi curăţă frecvent locuinţa, bacteriile de pe pantofi probabil nu reprezintă un pericol. Dacă în casă se află şi copii, este bine să fiţi mai precauţi.

Acelaşi lucru se aplică şi în momentul în care în casă se află bătrâni sau persoane aflate în tratament de chimioterapie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperita cea mai veche incaltaminte din lume

Încălţămintea care îi ajută pe bolnavii de parkinson să meargă

Ce fel de pantofi ar trebui să poarte femeile?

Grafenul, materialul-minune al secolului XXI, mai are o utilizare: poate crea încălţăminte care îmbunătăţeşte performanţele sportive