Un medicament foarte des folosit împotriva diareei, interzis copiilor sub 2 ani

11 03. 2019, 10:00

După ce în urmă cu câteva săptămâni a fost anunţată retragerea, tot în Franţa, a siropului Eurespal în urma unei anchete a autorităţilor prin care s-a demonstrat că ar putea provoca probleme cardiace, un nou medicament foarte des folosit a fost luat în vizor. Este vorba de Smecta, unul dintre cele mai folosite medicamente împotriva diareei. Totodată, medicamentul poate dăuna chiar şi femeilor însărcinate şi a celor care alăptează, recomandată fiind întreruperea administrării acestuia, scrie CSID.

Ca metode de precauţie, autorităţile franceze cer oprirea administrării medicamentului copiilor sub 2 ani, dar şi schimbarea prospectului pentru medicamentul Smecta, lucru fiind valabil şi pentru alte medicamente pe bază de argilă, recomandate în tratamentul diareei acute.

În contextul acesta, ANSM a solicitat un studiu Laboratoarelor Ipsen, rezultat care a indicat că nu există niciun risc al prezenţei unei cantităţi de plumb în sânge în cazul adulţilor care s-au tratat cu Smecta timp de 5 săptămâni.