Amendă pentru un şofer care avea căştile conectate la un telefon fără baterie

15 04. 2019, 16:00

Conform legislaţiei canadiene, şoferii pot conduce cu o cască în ureche, dar nu cu amândouă. În cazul în care ambele căşti sunt în urechile şoferului, se consideră că acesta este într-o stare „distrasă” şi nu mai poate fi atent la drum. Această lege este valabilă chiar şi dacă telefonul la care sunt conectate căştile nu este într-o stare de funcţionare, întrucât şoferul este dispus să aibă atenţia distrasă, chiar dacă asta nu se întâmplă în mod activ, scrie go4it.

Patrick Henry Grzelak a fost oprit de un echipaj de poliţie anul trecut, pe 12 octombrie. Acesta avea ambele căşti în urechi, care erau conectate la telefonul său, poziţionat în consola de bord a maşinii. Telefonul nu mai avea baterie, nu se afla în mâna lui şi nici nu era undeva unde ar fi putut fi folosit cu uşurinţă. Totuşi, acesta a fost amendat, iar apoi un judecător a decis că tehnic, Grzelak folosea în acel moment telefonul.

„Din punctul meu de vedere, prin conectarea cablului căştilor la iPhone, inculpatul a extins dispozitivul, aşa că acesta nu mai consta doar în partea de telefon, ci şi în difuzoarele căştilor conectate. Din moment ce căştile erau acum parte a dispozitivului electronic şi căştile erau în urechile inculpatului, înseamnă că acesta ţinea dispozitivul (sau o parte a lui) într-o poziţie în care îl putea folosi”, arată concluzia judecătorească.

Judecătorul Brent Adair s-a folosit de un precedent din 2015 în care a fost dată o hotărâre care spunea că utilizarea la volan a unui dispozitiv electronic, chiar dacă acesta nu este funcţional, este totuşi o infracţiune.

Patrick Grzelak este acum nevoit să plătească o amendă de 368 de dolari pentru că a folosit un dispozitiv electronic la volan. Poliţia Rutieră din British Columbia a publicat pe Twitter un clip în care explică faptul că utilizarea ambelor căşti la volan este ilegală, în timp ce utilizarea uneia singure este permisă.