Un studiu a ajuns la concluzia că peste 400 de dispozitive şi proceduri medicale sunt periculoase sau inutile

14 06. 2019, 18:00

Impresia cu care trăim atunci când noi şi cei dragi nouă apelăm la ajutorul medicilor în problemele medicale este că în spatele procedurilor şi tratamentelor care ne sunt recomandate se află studii care să confirme utilitatea şi faptul că acestea pot fi folosite în siguranţă.

Din păcate, un studiu recent spulberă această iluzie. Mai exact, acest studiu a ajuns la concluzia că peste 400 de dispozitive şi proceduri medicale sunt inutile sau chiar periculoase, notează Science Alert.

Studiul are la bază 15 ani de controale de calitate efectuate în mod aleator asupra acestor dispozitive şi proceduri, iar rezultatele au fost făcute publice de-a lungul timpului în peste 3.000 de articole publicate în jurnale de specialitate recunoscute din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Deşi nu toate cele 400 de dispozitive şi proceduri medicale sunt periculoase pentru pacineţi, multe dintre ele sunt inutile, ceea ce înseamnă că reprezintă o cheltuială suplimentară pentru bolnavi. Unele studii efectuate în Statele Unite au ajuns la concluzia că aceste cheltuieli inutile însumează între 1,9 miliarde şi 8,5 miliarde de dolari.

Din această cauză, diferite agenţii, organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de influenţă militează pentru introducerea unor teste clinice care să nu se afle sub controlul producătorilor şi care să stabiliească în mod clar dacă noile medicamente, proceduri şi dispozitive.

Citeşte şi:

Primul pas spre nanodispozitivele medicale: pânza de păianjen cu nanotuburi de carbon

Noile dispozitive electronice promit o stare de sănătate mai bună

Ultima piedică în calea cipurilor implantate în corp a fost depăşită. Invenţia care ne permite să fim „hackeri” ai propriului trup (VIDEO)

10 mituri medicale care încă sunt crezute