Inteligenţa artificială a scos la iveală detalii inedite despre celebra pictură Altarul din Ghent

07 09. 2019, 09:06

O echipă formată din specialişti de la Galeria Naţională a Belgiei, Colegiul Regal din Londra şi Universitatea Duke a reuşit să demonstreze că folosirea unui program de inteligenţă artificială este viabilă pentru separarea imaginilor duble din operele de artă clasică, notează Techxplore.

Oamenii de ştiinţă care au participat la acest studiu au studiat Altarul din Ghent şi au folosit o serie de tehnici de imagistică de înaltă calitate pentru a vedea diferitele semne care nu pot fi identificate cu ajutorul ochiului liber, precum şi o serie de desene care se aflau pe pânzele acestuia. Cercetătorii au descoperit că sub desenele care pot fi văzute cu ochiul liber se pot distinge o serie de urme care corespund unor alte desene. Teoria de lucru a experţilor este că pânza de pe aceste desene a fost „reciclată” pentru lucrarea religioasă din care face parte acum.

Lucrarea pe care a fost testat AI care a reuşit să distingă între diferitele tipuri de imagini de sub pictura este Altarul din Ghent, aflat în catedrala Sfântul Bavo. Această lucrare are 12 panouri, laturile acestei lucrări fiind pictate pe ambele feţe. Criticii de artă atribuie această lucrare din secolul XV-lea fraţilor Hubert şi Jan van Eyck.

Experţii care au analizat imaginile create de AI prin cercetarea imaginilor suprapuse produse de către scanările cu raze X explică faptul că această inteligenţă artificială poate fi folosită pentru a înţelege mai bine simbolurile şi tehnicile de realizare a diferitelor opere. Dar, de asemenea, se poate dovedi extrem de utilă în restaurarea operelor clasice într-un mod apropiat celui în care artiştii iniţiali şi-au gândit tablourile.

„Aceste imagini ne vor ajuta să înţelegem mai bine tehnicile fraţilor Van Eyck, precum şi schimbările care au avut loc de-a lungul pictării acestui altar. Această nouă evoluţie a modului în care folosim razele X are un potenţial major în conservarea unor opere de artă unice”, a declarat Hélène Dubois, directoarea Proiectului de Conservare a Altarului Ghent.

Citeşte şi:

Primul portret realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale a fost vândut pentru o sumă fabuloasă

Talentul devine opţional odată cu inteligenţa artificială. Un nou program poate picta un peisaj superb – VIDEO

Un arheolog foloseşte inteligenţa artificială pentru a reconstrui textele mesopotamiene

Inteligenţa artificială ar putea fi folosită pentru a crea muzică