Radiaţiile cosmice sunt blocate de către rugină

22 02. 2020, 19:00

Radiaţiile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pe care oameni şi echipamentele trimise în spaţiu le au de înfruntat; identificarea unor soluţii care să reducă semnificativ cantitatea de radiaţii pe care corpurile umane şi electornicele o vor absorbi ar da, cu siguranţă, avânt proiectelor de explorare spaţială.

Într-un articol recent, o echipă de cercetători a propus o soluţie neobişnuită: rugina. Mai exact, aceşti cercetători au ajuns la concluzia că oxidul de gadoliniu, un element chimic din seria lantanidelor, care are numărul atomic 64, are capacităţi foarte bune de blocare a radiaţiilor, notează Futurism.

Cercetătorii care au colaborat în cadrul acestui proiect, care provin de la Universitatea Carolina de Nord, explică faptul că metoda lor de blocare a radiaţiilor foloseşte un singur start de oxid de gadoliniu. „Abordarea noastră poate fi folosită pentru a menţine acelaşi nivel de protecţie împotriva radiaţiilor şi pentru a reduce greutatea cu 30% sau mai mult, sau puteţi menţine aceeaşi greutate şi pentru a îmbunătăţi ecranarea cu 30% sau mai mult, în comparaţie cu cele mai utilizate tehnici de ecranare”, explică aceştia.

Studiul a fost publicat în Radiation Physics and Chemistry.

Citeşte şi:

La ce nivel de radiaţii sunt expuşi astronauţii în spaţiul cosmic?

Studiile pe animale arată că astronauţii pot avea tulburări gastrointestinale în călătoriile lungi în spaţiu

Radiaţiile ridică un pericol major pentru misunile pe Marte

Radiaţiile cosmice nu cresc riscul de apariţie al cancerului în cazul astronauţilor