Au apărut deja testele false pentru depistarea COVID-19 – VIDEO

16 03. 2020, 16:00

Testele false, destinate celor care doresc să verifice la ei acasă dacă sunt sau nu bolnavi, au pe ele etichetele „Corona Virus 2019nconv (COVID-19)” şi „Virus1 Test Kit”.

Coletul venea din Marea Britanie şi conţinea, potrivit declaraţiei oficiale, flacoane cu apă purificată în valoare de 200 de dolari.

Testarea pentru COVID-19 se face doar în laboare certificate, în SUA.

U.S. Customs and Border Protection nu a oferit alte informaţii în acest caz. Flacoanele au fost predate agenţiei U.S. Food and Drug Administration pentru a fi analizate.

Un medic român făcea „teste de coronavirus” pentru 50 de lei

Şi în România a fost înregistrat un caz al unui medic care făcea teste false pentru COVID-19, cerându-le pacienţilor să plătească 50 de lei pentru ele.

Medicul de familie din judeţul Bacău care şi-a cumpărat un termoscaner pentru a-i testa pe pacienţii din comuna Huruieşti, iar pentru o consultaţie şi o spirometrie pulmonară cerea 50 de lei, a primit o amendă de 2.000 de lei, potrivit Mediafax.

Medicul din Bacău a fost amendat cu 2.000 de lei de inspectorii DSP şi i s-a pus în vedere să nu mai folosească termenul de „testare/depistare COVID-19″.

În plus, medicului i s-a interzis utilizarea aparatului pentru lipsa documentelor înregistrate şi avizate de Ministerul Sănătăţii.

„Urmare a verificărilor efectuate la CMI Tătăraşti – punct de lucru Huruieşti, s-a aplicat sancţiune contravenţională conform (…) în valoare de 2.000 lei şi s-a impus interzicerea utilizării aparatului «camera de termoviziune», deoarece pentru acesta nu s-a făcut dovada documentelor care să ateste încadrarea în categoria dispozitivelor medicale «înregistrare, avizare MS» şi a protocolului de utilizare a acestuia”, au transmis, sâmbătă, reprezentanţii DSP Bacău într-un comunicat de presă.

Medicul de familie din judeţul Bacău şi-a cumpărat un termoscaner pentru a-i testa pe pacienţii din comuna Huruieşti. Pentru o consultaţie şi o spirometrie pulmonară fiecare pacient a scos din buzunar 50 de lei.

Medicul declara că oamenii înţeleg greşit ideea că termoscanerul depistează coronavirusul, iar el îl foloseşte doar pentru a depista dacă există risc de o formă gripală.

„Este un aparat aprobat de Ministerul Sănătăţii care măsoară temperatura. Dacă pacientul are temperatură crescută, este un risc de o formă gripală. În comună avem vreo patru cazuri de izolare la domiciliu şi atunci am achiziţionat acest dispozitiv. Conform Casei de Sănătate, medicul are voie să-şi ia termoscaner şi are voie să-şi pună un tarif”, spunea medicul Răzvan Mihai Oancea.