Infecția cu noul coronavirus ar putea provoca halucinații și chiar stres post-traumatic

20 05. 2020, 16:00
Sursa foto: Pixabay

Oamenii bolnavi de COVID-19 ar putea suferi de probleme psihice pe timpul internării în spital dar și după externare, sugerează o analiză a studiilor anterioare.

COVID-19 este boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, un nou tip de coronavirus. Unele coronavirusuri provoacă doar simptome ușoare ale unei răcelir comune, dar SARS-CoV-2 poate duce la simptome respiratorii severe. La fel s-a întâmplat și în cazul epidemiei de SARS din 2002 – 2004 (cauzată de SARS-CoV-1) și epidemiei de MERS-CoV în 2012.

Analiza asupra studiilor anterioare a descoperit că una din patru persoane internate în spital cu COVID-19 ar putea suferi halucinații pe timpul infecției, o problemă cunoscută a pacienților din spitale. Halucinațiile ar putea crește riscul de deces sau prelungi perioada internării.

Efectele recuperării în urma infecției cu noul coronavirus nu sunt cunoscute încă. Așadar, riscurile pe termen lung al sindromului de stres post-traumatic (PTSD), oboseala cronică, depresie și anxietate se bazează pe studiile privind SARS și MERS. Aceste aspecte s-ar putea să nu se aplice și în cazul COVID-19, transmite MedicalXpress.

Aproape unul din trei pacienți infectați cu SARS sau MERS au dezvoltat PTSD, în special în cazurile în care persoanele aveau deja tulburări psihice. Riscurile depresiei și anxietății erau și ele crescute. Mai mult de 15% dintre pacienți au suferit de oboseală cronică, schimbări bruște de dispoziție, insomnie. De asemenea, la unii pacienți au fost observate niveluri scăzute de concentrare și memorie.

În timpul internării în spital, un număr semnificativ de persoane infectate cu coronavirus au suferit simptome de delir precum confuzie, agitație și stare de conștiință alterată.

Aproape 28% dintre cei internați cu SARS și MERS au avut stări de confuzie. Dovezile preliminare ale pandemiei curente sugerează că stările de delir ar putea afecta și bolnavii de COVID-19.

Factorii de risc care provoacă tulburări mintale la cei infectați cu noul coronavirus

Au fost identificați și unii factori de risc asociați cu tulburări mintale mai grave. Cercetătorii au descoperit că grijile privind boala au afectat sănătatea mintală pe termen lung. Cei mai afectați au fost angajații din sistemul medical.

„Pentru a evita o criză de sănătate mintală la scară largă, oamenii internați cu COVID-19 trebuie monitorizați și ajutați”, a spus Anthony David, profesor la UCL Institute of Mental Health.

„În timp ce majoritatea bolnavilor de COVID-19 se vor recupera fără să treacă prin simptome psihice, trebuie să analizăm factorii care ar putea contribui la probleme psihice. Trebuie să dezvoltăm metode de prevenție și tratament”, a mai adăugat profesorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Remdesivir ar putea fi pus spre vânzare, în UE, ca tratament anticoronavirus

Studiu: pangolinii nu au fost gazda intermediară pentru coronavirus

Pisicile asimptomatice pot transmite noul coronavirus la alte pisici. Care este riscul asupra oamenilor

Motivul pentru care liliecii sunt responsabili pentru atâtea boli, inclusiv pentru coronavirus